eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 3. vasárnap Kornélia
Csapadékból eső és hó formájában 16.2 mm jutott Balmazújváros térségére az elmúlt napokban. Ennek hatására a város keleti és déli szélén nagy egybefüggő belvíz jelent meg. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Oláh Tibor

Támad a belvíz, de a vízügy még nem indítja a szivattyúkat, megvan rá az oka

A bő csapadék miatt telítődött vízzel a talaj felső rétege, csak lassan tudja elnyelni az utánpótlást, ezért több helyen belvíz alakul ki. Készülve a nyári szárazságra, a vízügy a víz visszatartására és tartalékolására törekszik, ezért ahol lehetséges, nem indítja el a szivattyútelepeket. A belvízvédekezés módját az Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával folyamatosan egyeztetve határozzák meg a szakemberek.

Az utóbbi hónapok esős időjárása következtében a talaj felső rétege már telítődött vízzel. Emiatt az elmúlt héten a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság működési terültén lehullott jelentős mennyiségű csapadék (területi átlag 53 mm) egyelőre csak kis mértékben tud beszivárogni a földbe. A víz jelentős része a felszínen maradt, aminek következtében belvíz jelent meg a mély fekvésű területeken. Idővel ezek a vízfoltok is a földbe jutnak, de ez hosszabb folyamat lesz.

"A vízügy elsődleges célja most az, hogy a kialakuló belvízmennyiséget megőrizze és tározza a szárazabb időszakokra. A legnagyobb és legjobb víztározónk pedig a talaj, ezért

a belvizet nem vezetjük el azonnal a területekről, hanem időt hagyunk a természetes beszivárgásra"

- írják a közösségi oldalukon.

A termőföldeket érintő helyzetről folyamatosan egyeztetnek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakembereivel.

Méréseik szerint a belvízzel veszélyeztetett alföldi térségben a talajvízszintek ugyan emelkedtek a 2022-es aszály idején kialakult kedvezőtlen állapotokhoz képest, de a legtöbb helyen még mindig alacsonyabbak a sokéves átlagnál. Mindez azt jelenti, hogy

szükség van a földben tárolt vízréteg további pótlására.

A vízügy ezért csak a szélsőséges helyzetek elkerülése érdekében indítja be a szivattyútelepeket, vagyis csak olyan helyeken, ahol e nélkül a víz kilépne a befogadó vízfolyásokhoz, tározókhoz vezető csatornákból. Ott azonban, ahol erre lehetőség van, az összegyűlő vizet visszatartják a csatornákban.

Az idei esztendőben lehullott csapadék mennyisége ugyan már november végén több volt, mint a sokéves átlag, fel kell készülnünk a jövő szélsőségesen száraz időszakaira is.

Címlapról ajánljuk
Így szerezhetnek biztosítást az ukránok a háború közepette

Így szerezhetnek biztosítást az ukránok a háború közepette

A háború-sújtotta Ukrajnában felpörgött a biztosítási szolgáltatási piac – mindez kissé szembemegy a logikával. Míg náluk elméletben azért is fizetnek, ha az ember házába becsapódik egy Sahed öngyilkos drón, más országokban – például Nagy-Britanniában – van, amikor szinte lehetetlen biztosítást kötni az áradások fenyegette ingatlanokra vagy az előszeretettel lopott Land Roverekre.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×