eur:
389.3
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. augusztus 24-én.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Meghosszabbította a kamatstoppokat, ugyanakkor a vállalkozásokra is kiterjesztette kamatsapkát a kormány - a nap hírei

Rendkívüli ülésen tárgyalt ma a parlament a Mi Hazánk javaslatairól a 2026-os parlamenti és a jövő júniusi önkormányzati választási szabályok megváltoztatásáról. Programot dolgoz ki a Belügyminisztérium a kórházi várólisták csökkentésére

Meghosszabbította a kamatstoppokat, ugyanakkor a vállalkozásokra is kiterjesztette kamatsapkát a kormány. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón elmondta: a lakossági hitelek esetében 2024. július 1-ig, a kisvállalkozásoknál április 1-ig marad érvényben a kamatstop. A diákhitel kamattámogatását jövő év július elsejéig tartja fenn a kormány.

Rendkívüli ülésen tárgyalt a parlament a Mi Hazánk javaslatairól a 2026-os parlamenti és a jövő júniusi önkormányzati választási szabályok megváltoztatásáról. A kormánypártok részéről rövid felszólalásban jelezték, az önkormányzati módosítást támogatni tudják, az ellenzéki oldalról ellenezték azt. A Mi Hazánk azt kezdeményezte, hogy a Fővárosi Közgyűlés tagjait listás szavazáson válasszák meg jövőre, ne a kerületi polgármesterek kerüljenek a testületbe. Vezérszónokuk szerint ezzel véget vetnének a félszázalékos Párbeszéd túlhatalmának. Egy másik indítványukban a szerintük igazságtalan országgyűlési választási rendszert módosítanák, amely választói felhatalmazás nélkül biztosít a Fidesznek kétharmados parlamenti többséget.

A Momentum bejelentette: Karácsony Gergelyt támogatják a jövő évi főpolgármester-választáson. A politikus mögé korábban a DK és az MSZP is beállt.

A minimálbér decemberben, az összegükben a minimálbértől függő ellátások viszont januártól emelkednek– közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón. Így a kifizetési rendtől függően az érintettek januárban, vagy februárban kapják meg az emelt összegű ellátást.

A lakosság után a vállalkozások számára is pályázatot írnak ki energiatárolós napelemes rendszer telepítésére – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a kormányinfón elmondta: a cégek február 5-éig pályázhatnak majd, a beruházást 2026. április 30-ig kell befejezni. A beruházáshoz rendszerhasználatidíj-kedvezmény is társul.

Programot dolgoz ki a Belügyminisztérium a kórházi várólisták csökkentésére – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón. A kormány vizsgálja azt is, miért adósodtak el a korábbi éveknél jelentősebben a kórházak. Közben a belügyminiszter javaslatot tett Jenei Zoltán országos kórház-főigazgató felmentésére. A MedicalOnline szakportál úgy tudja: őt tették felelőssé az ágazat gazdálkodási problémáiért.

Magyarország nem támogatja az uniós költségvetés módosítását és a csatlakozási tárgyalások megkezdését Ukrajnával – közölte a miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a kormányinfón elmondta: a kormány a decemberi uniós csúcs két fő témája esetében hiányolja az előkészítő elemzéseket, számításokat.

Oroszországgal továbbra is együtt kell működni Magyarországnak az energiaellátásának biztosításáért a külgazdasági és külügyminiszter szerint. Szijjártó Péter Szkopjéban, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet találkozóján Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel egyeztetett. Emellett beszélt arról is: a világnak az újbóli blokkosodás helyett mielőbb vissza kell térni a konnektivitás és a globális együttműködés időszakához.

Szélsőséges szervezetnek minősítette és betiltotta Oroszországban a legfelsőbb bíróság a nemzetközi LMBT társadalmi mozgalmat. Korábban közölték: a mozgalom tevékenységében szélsőséges irányultság jeleit fedezték fel. Az ENSZ emberi jogi főbiztosa a törvény visszavonására szólított fel.

Szlovákia már nem küld újabb fegyvereket Ukrajnának - erősítette meg a szlovák parlament elnöke Prágában. Peter Pellegrini, aki a cseh képviselőház és a szenátus elnökével tárgyalt kiemelte: minden más eszközzel továbbra is támogatni fogják az orosz agresszió ellen védekező ukránokat. Közben a szlovák fuvarozók határozatlan idejű blokádot hirdettek péntekre a szlovák-ukrán határon, Felsőnémetinél. Azt szeretnék elérni, hogy az Európai Bizottság állítsa vissza az ukrán járművekre vonatkozó szállítmányozási engedélykötelességet.

Járőr szolgálatot indít az észak-európai tenger alatti csővezetékek védelmében a brit haditengerészet. A 7 hajóból álló különítmény és a katonai repülőgépek decembertől hajtanak végre megfigyelési műveleteket.

További egy nappal meghosszabbította a múlt héten megkötött tűzszünetet Izrael és a Hamász. Az iszlamista terrorszervezet pedig el is engedett két női túszt – közölte az izraeli hadsereg. Azt egyelőre nem tudni, hogy miért szabadult hamarabb a két nő, mint azt a másik 6-8 túsz, akiknek az elengedése esedékes lenne még ma.

Cselekvést sürgetett a világszervezet főtitkára az ENSZ klímaváltozási keretegyezményének csúcstalálkozóján Dubajban. António Guterres videoüzenetében felidézte: a Meteorológiai Világszervezet felmérésére szerint a globális átlaghőmérséklet 1,4 Celsius fokkal meghaladja az iparosítást megelőző időszakban mért értéket, emiatt nagy a valószínűsége, hogy 2023 lesz az eddig mért legmelegebb év.

Meghalt Henry Kissinger korábbi amerikai külügyminiszter, a hidegháború alatti világdiplomácia kulcsfigurája. Az Egyesült Államokban elismerik az Izrael és az arab országok közötti közvetítői szerepéért is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×