eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Védőruhás dolgozók rakodógép mellett a kacsatelepen, Létavértesen 2020. január 15-én. Megkezdődött a Hajdú-Bihar megyei Létavértesen a kacsatelep felszámolása, mivel madárinfluenza, az emberre nem veszélyes, H5N8 vírustörzsével fertőzött baromfiállományt találtak itt, mondta Bognár Lajos országos főállatorvos az M1 aktuális csatorna és a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című közös műsorblokkjában.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

"Hat kitörés" - Mi lesz így a magyarországi madárinfluenzából?

Már öt vármegye érintett a madárinfluenza-vírus terjedésében. A Nébih Járványvédelmi Központjának igazgatójánál, Vajda Lajosnál érdeklődtünk.

Elsőként Hajdú-Bihar, majd Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében mutatták ki a madárinfluenza vírusát - mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Járványvédelmi Központjának igazgatója.

"Ezen a héten került az érintett vármegyék közé Borsod-Abaúj-Zemplén és Bács-Kiskun megye, majd Csongrád-Csanád megye. Két nagyon fontos feladat van:

  1. meg kell akadályozni a vírus elsődleges behurcolását
  2. ahol a vírus jelen van, onnan meg kell akadályozni a továbbterjedést.

Utóbbit jelenleg sikeresen kezeljük, az öt érintett vármegyéből összesen hat kitörésünk van, nincs kiterjedt járvány egyik vármegyében sem."

A szakemberek az érintett gazdaság körül kijelölték a

három kilométer sugarú védőkörzetet,

és - kockázatelemzés alapján - meghatározták a felügyeleti, megfigyelési körzetet. Itt minden állatmozgatás csak szigorú szabályok mentén történhet - mondta Vajda Lajos.

"Élő állatot beszállítani korlátozás alatt álló területre tilos, ilyen engedélyt nem adunk. Viszont azért, hogy ezeken a területeken minél kisebb legyen az állatsűrűség, például az azonnali vágás céljából történő kiszállítás engedélyezhető, szigorú szabályok szerint, amelyek között ott van a laborvizsgálat és a klinikai vizsgálat is."

A behurcolás megakadályozása viszont a jövőben is fontos feladat lesz, ugyanis a vadmadarakban nagyon nagy százalékban jelen van a vírus - mondta még.

2020 óta az elhullott darvakban ki is mutatták a H5N5-vírust - mutatott rá Vajda Lajos, aki arról is beszélt, hogy miért a lúd- és a kacsaállományok a legveszélyeztetettebbek.

"Nem feltétlenül azért, mert fogékonyabb, mint a tyúk vagy a pulyka, sőt ki sem jelenthető, hogy fogékonyabb. Viszont

nagyon nagy különbség van a tartási módok körülmények között: a csirkék és a tyúkok is akár zárt kőépületekben vannak tartva, vízi szárnyasnál ez nem mindig van így,

még az is jellemző, hogy ezek egy-egy területen nagyobb telepsűrűséggel vannak jelen."

Ezért a víziszárnyasokban a továbbterjedés kockázata is nagyobb - tette hozzá a Nébih Járványvédelmi Központjának igazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×