eur:
389.68
usd:
362.13
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgatója köszöntőt mond a Madách 200 címmel meghirdetett irodalmi vetélkedő eredményhirdetésén a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében 2023. október 23-án. A versenyt az MNM és a Rákóczi Szövetség szervezte a Madách Emlékév alkalmából.
Nyitókép: Szigetváry Zsolt

Csák János indokai L. Simon László leváltásról - a nap hírei

A kormány Dél-Magyarországra összpontosítja a beruházásösztönzést. Egyiptom felfüggesztette a gázai sérültek és külföldiek evakuálását a rafahi átkelőn

Leváltotta a Nemzeti Múzeum igazgatóját a nemzetközi sajtófotó kiállítás miatt a kulturális miniszter. Csák János miniszter indoklása szerint L.Simon László elmulasztotta az intézménytől elvárható jogkövetést és ez ellehetetlenítette munkaviszonya fenntartását. Simon László tudomásul vette a döntést, de a Facebookon azt írta: nem tudja elfogadni, mert szerinte a kiállítás képeinek bemutatásával a múzeum szándékosan semmilyen jogszabályt nem sértett meg.

Hamarosan érkezik a kiegészítő nyugdíjemelés - erősítette meg a miniszterelnök főtanácsadója a Facebook-oldalán közzétett videóban. Nyitrai Zsolt ismét arra hívta fel a figyelmet, hogy novemberben így átlagosan 80 ezer forinttal többet kaphatnak a nyugdíjasok.

A kormány mostantól Dél-Magyarországra összpontosítja a beruházásösztönzést - közölte a külgazdasági és külügyminiszter Pécsen. Szijjártó Péter a Joint Venture Szövetség rendezvényén kijelentette, hogy ennek megfelelően kiemelt fókuszként kezelik a Szeged-Pécs-Békéscsaba sávot a következő időszakban.

Magyarország továbbra is a kínai befektetők első számú célpontja szeretne lenni a kelet-közép európai régióban - mondta Sanghajban a gazdaságfejlesztési miniszter. Nagy Márton a Kínai Nemzetközi Import Expo rendezvényén megismételte: Magyarország nemcsak a nyugati és keleti tőke, valamint a csúcstechnológia találkozási pontjává, hanem regionális pénzügyi központtá is kíván válni.

Híresztelésnek nevezte és nem erősítette meg a kínai BYD szegedi elektromos autógyár-beruházásáról szóló értesüléseket a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter úgy fogalmazott: a magyar kormány csak akkor jelent be beruházásokat, ha arról megállapodás születik. Korábban a Frankfurter Allgemeine Zeitung írta meg, hogy a kínai cég Magyarországon szeretné felépíteni az első európai gyárát.

A spanyol uniós soros elnökség a magyar érdekeknek megfelelően módosította az uniós gazdasági kormányzásra vonatkozó szabályozás tervezetét, amelyet így előzetesen Magyarország is támogat – közölte a Pénzügyminisztérium. A tervezet a Bizottság befolyását csökkenti, a tagállamokét pedig növeli a gazdasági kormányzásban.

A legszigorúbb biztonsági és környezetvédelmi előírások mellett zajlik a paksi bővítés - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottság előtt számolt be a beruházás állásáról.

Az ország biztonságának garantálása mellett a gazdaság növekedését is szolgálja a magyar haderő és hadiipar fejlesztése - mondta a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf a védelmiipari beszállító-fejlesztési program konferenciáján, a Bálna Honvédelmi Központban hangsúlyozta: a magyar emberek védelmének garantálásához a haderőt meg kell erősíteni.

Ismét megkapta a felhatalmazást a kormány a veszélyhelyzet meghosszabbítására az Országgyűléstől. A kormány még 2022 májusában hirdetett veszélyhelyzetet az ukrajnai háború miatt, és annak meghosszabbítására a parlament már többször is felhatalmazást adott, legutóbb idén májusban.

Az Országgyűlés jóváhagyta, hogy katonai misszió induljon Csádba, ennek keretében 2024 tavaszától legfeljebb 200 katona teljesíthet szolgálatot az afrikai országban. Az MSZP nem vett részt a szavazásban, mert kevesli a misszióról kapott hivatalos tájékoztatást és a magyar katonák biztonsága sem tartja garantáltnak.

Megtartotta alakuló ülését a Demográfiai Kerekasztal, amelynek célja, hogy Magyarország csökkenő népességű országból növekvő népességű országgá váljon. Novák Katalin államfő azt hangsúlyozta, hogy a családbarát fordulatot sikerült megvalósítani, a demográfiai fordulatot azonban még nem.

Folytatódik a visszaesés a lakásépítésben – jelentette a KSH. Az első három negyedévben 10.808 új lakás épült, ami 21 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. Az MSZP lakáspolitikai koncepció kialakítását sürgeti.

Egyiptom felfüggesztette a gázai sérültek és külföldiek evakuálását a rafahi átkelőn, miután múlt pénteken izraeli csapás ért egy mentőautót. A segélyszállító teherautók továbbra is bejuthatnak az övezetbe, ahol már 10 ezer fölé nőhetett a halottak száma a Hamász alá tartozó egészségügyi minisztérium szerint. Izrael vitatja az adatokat. Az izraeli hadsereg szóvivője közölte: a légierő bunkerromboló bombákkal próbálja felszámolni a Hamász föld alatti védelmi rendszerét.

Iráni börtönében éhségsztrájkba kezdett Nargesz Mohammadi aktivista, aki emberi jogi tevékenységéért nyerte el az idén a Nobel-békedíjat. Az 51 éves nő a rendkívül rossz börtönkörülmények és a nők helyzete valamint kötelező fejkendőviselésük ellen tiltakozik.

Ukrajnában vizsgálatot indít a kárpátaljai dandárt ért orosz rakétacsapás ügyében. Múlt pénteken a munkácsi különálló rohamegység több mint 20 katonája halt meg Zaporizzsja megyében. Az ukrán államfő megismételte: az orosz erők kivonásáig nem lehet tűzszünetről tárgyalni.

Meghibásodott a Balti-tenger alatt egy, a finn gazdasági övezeten keresztül húzódó, orosz távközlési vezeték a múlt hónapban - közölte a finn gazdasági minisztérium. A meghibásodás ugyanabban az időszakban történt, amikor megrongálódott egy finn-észt gázvezeték is.

Pásztor Bálintot, az eddigi pártvezető fiát bízta meg a Vajdasági Magyar Szövetség ideiglenes vezetésével a tömörülés tanácsa Pásztor István halála után, a következő tisztújító közgyűlésig. Szerbiában december 17-én tartanak előrehozott parlamenti választást.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×