eur:
389.17
usd:
362.52
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Facebook/Országos Polgárőr Szövetség

A következő napokban fokozott járőrszolgálatot végeznek a polgárőrök a temetőkben

Mindenszentek és halottak napjához közeledve a polgárőrök idén is folyamatos bűnmegelőző járőrszolgálatot látnak el a temetőkben, sírkertekben és az urnatemetővel rendelkező templomok környékén, ezzel is segítve a látogatók biztonságos megemlékezését – mondta az InfoRádióban az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) szakmai elnökhelyettese.

Az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) az elmúlt évekhez hasonlóan idén is felszólította a vele összeköttetésben lévő valamennyi egyesületet, hogy mindenszentek és halottak napja előtt és alatt folyamatosan járőrszolgálatot biztosítsanak a temetőkben a megemlékezés méltóságának megóvása érdekében.

Szabó Zoltán arról tájékoztatta az InfoRádiót, hogy az OPSZ kétezer egyesületet fog össze, amelyek a következő napokban a rendőrséggel, a helyi önkormányzatokkal, a temetőgondnokságokkal, valamint a rendészeti feladatokat ellátó személyekkel egyeztetve látják el feladatukat a temetőkben és azok környékén. Teendőik közé tartoznak a többi között

a jelzőőri tevékenységek, a látogatók parkolásának segítése, a balesetek, gépkocsifeltörések, lopások és rongálások megelőzése.

Az OPSZ szakmai elnökhelyettese hozzátette: a járőrszolgálatot végzők rendszeresen tájékoztatják a temetőkbe érkezőket, hogy legyenek figyelmesek és körültekintőek, vigyázzanak az értéktárgyaikra.

Szabó Zoltán figyelmeztetett, hogy a temetőhöz érve, ne hagyjunk az autóban jól látható helyen értéktárgyakat, táskákat és mindig ellenőrizzük le, hogy megfelelően lezártuk-e a járműveinket, ez vonatkozik a kerékpárokra is. Arra is felhívta a figyelmet, hogy ha elmegyünk vízért vagy elvisszük a szeméttárolóba az elszáradt virágokat, akkor ne hagyjuk a táskákat, pénztárcákat, egyéb tárgyakat a sírhelyen, mert könnyen ellophatják azokat. Nagyon kell vigyázni a mécsesekkel és gyertyákkal is, ugyanis bármikor kialakulhat tűzveszély, ha lángra kap egy-egy koszorú vagy virág.

A koszorúkon meggyújtott gyertyák még felügyelet mellett is veszélyt hordozhatnak magukban.

A temetőben szolgálatot végző polgárőrök adott esetben minden megemlékező számára segítséget nyújtanak, bármilyen problémával, gonddal hozzájuk lehet fordulni és könnyen fel lehet őket ismerni, hiszen kék egyenruhát és sárga színű, fényvisszaverő mellényt viselnek, valamint az igazolványuk is jól látható helyen van kitűzve a ruhájukon. Ha a felmerülő probléma a hatáskörükön kívül esik, akkor a megfelelő szervhez irányítanak át bennünket.

A polgárőrök intézkedési lehetőségei a jogszabályok szerint a szabálysértő, bűncselekményt elkövető személy visszatartásáig terjednek. Meg kell várniuk a rendőrség kiérkezését a helyszínre és át kell adniuk a tetten ért embert a hatóságoknak. Szabó Zoltán tájékoztatása szerint a polgárőrök önvédelmi szempontokat figyelembe véve könnygáz spayt is tarthatnak maguknál, melyet közfeladatot ellátó személyként használhatnak is adott esetben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×