eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Az 1,7 hektárnyi területen épülő fedett állat- és növénypark, a városligeti Biodóm 2020. december 29-én.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Biodóm: Lázár János tárcája és az állatkert is megszólalt

A főváros nem tudja tovább fizeti az Állatkert Biodómjának fűtését, a hidegben összedőlhet az épület teteje.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, a Fővárosi Önkormányzat a Népszavával azt közölte: nem fizeti tovább a Biodóm számláit.

Bősz Anett kultúráért felelős főpolgármester-helyettes szerint a városvezetés már többször jelezte: nem tudja fedezni a félkész létesítmény fenntartási költségeit. Mint mondta, azért nem fizetik a továbbiakban a Biodóm számláit, mert 2022 novembere és 2023 májusa között több mint félmilliárd forintot emésztett fel a fenntartása még csökkentett üzemmódban is.

Fűtés nélkül azonban a hidegben összedőlhet az épület tetőszerkezete, a kívülről is látható háromszögek egyszerűen összeesnek, a tető beázik. Csak a fólia pótlása többmilliárdos tétel lehet

– emelte ki a napilap.

A Biodóm befejezésének költségeit még 2019-ben 13-17 milliárdra becsülték, Bősz Anett tájékoztatása szerint azonban most mintegy 60 milliárd forintra lenne szükség a létesítmény berendezéséhez, felújításához, ennyi pénze viszont nincs a Fővárosi Önkormányzatnak.

Az ATV kereste a beruházás ügyében a fővárost, de nem kívántak reagálni. Nem úgy a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztériumot; a tárca válaszában közölte a csatornával, hogy

a Biodóm befejezése a Főváros feladata. A kormány minden támogatást megadott, amit ígért

– tették hozzá.

Közben a Fővárosi Állat- és Növénykert jelezte: „A Biodóm kapcsán megjelent sajtóinformációkat semmilyen módon nem tudjuk alátámasztani. Az épület üzemeltetését a szokásos rend szerint látjuk el. A témában további sajtónyilatkozatot nem kívánunk tenni” – olvasható szűkszavú kommünikéjükben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×