eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Abstract Technology Binary Code Dark Red Background. Cyber Attack, Ransomware, Malware, Scareware Concept
Nyitókép: WhataWin/Getty Images

Egymilliárd forintos fejlesztéssel üzen hadat a rendőrség a kiberbűnözőknek

Az Országos Rendőr-főkapitányság bűnügyi főosztályán újonnan megalakult kiberstratégiai osztály munkatársai a rendőrség teljes kibervédelmi tevékenységét összehangolják, mintegy 300 ember munkáját koordinálják, továbbá a nemzetközi kapcsolattartásért is felelősek – mondta Petőfi Attila, az ORFK vezérőrnagya, országos főkapitányi biztos.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, október elsejétől országos kibernyomozói szervezet alakult a rendőrségen belül. A közel háromszáz főt az Országos Rendőr-főkapitányság bűnügyi főosztályán újonnan megalakult kiberstratégiai osztály munkatársai koordinálják, akik a rendőrség teljes kibervédelmi tevékenységét összehangolják, továbbá a nemzetközi kapcsolattartásért is felelősek. Ugyanakkor a szakterületet jól ismerő munkatársakkal bővítették és erősítették a területi nyomozóhatóságok – vármegyei rendőr-főkapitányságok, Budapesti Rendőr-főkapitányság, Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda – állományát is. Az egység összehangoltan dolgozik a bűncselekményre utaló elsődleges jelzéstől a felderítésen át, egészen az ügy vádemeléséig.

Petőfi Attila, az ORFK vezérőrnagya, országos főkapitányi biztosa elmondta, a munkatársakat egy többfordulós jogi, informatikai és idegennyelv-ismereti teszteken válogatták ki, mint fogalmazott, a jókat és a legjobbakat választották ki. "Azt reméljük tőlük, hogy idővel nagyon komoly teljesítményt tesznek az asztalra, próbálják visszaszorítani a nagy számban előforduló online csalásokat" – mondta a vezérőrnagy.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az új keletű problémát a rendőrség egyedül nem fogja tudni megoldani. Partnerséget kell kialakítanunk a banki szektor képviselőivel is, de főképpen a megelőzésre kell hangsúlyt fektetni, vagyis az emberek gondolkodásmódját kell megváltoztatni, hogy a banki azonosítóadataikat ne adják ki felelőtlenül, mert azzal élnek vissza a bűnözők.

A rendőrségi statisztikák szerint jelentősen nőtt az ilyen jellegű bűncselekmények száma, tavaly egész évben 15 ezer cselekményt regisztráltak, idén az első háromnegyed évben már a tizenkétezret is meghaladta ez a szám, és az okozott kár összeg is emelkedett: a múlt esztendőben 11 milliárd forint volt, most már elérte a nyolcmilliárd forintot, ezért kellett lépni.

"Új módszereket fogunk bevezetni, körülbelül egymilliárd forint értékű technikai fejlesztés küszöbén állunk. Ha ehhez megfelelő metodikát tudunk adni a kollégák kezébe, akkor ez egészen biztosan a gyanúsítottak számának növekedéséhez és a kárösszegek megtérüléséhez is vezet" – jelentette ki Petőfi Attila.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×