eur:
381.17
usd:
354.18
bux:
58669.83
2023. december 11. hétfő Árpád
Hospital with corridor and bed without persons in landscape format
Nyitókép: upixa/Getty Images

Magánklinikája miatt vették elő az orosházi kórház vezetőjét

Az Országos Kórházi Főigazgatóság soron kívüli vizsgálatot indított.

Duray Gergő belgyógyász, diabetológus, az Orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet vezetője a napokban magánklinikát nyitott nem messze a városi kórháztól – írja a 24.hu. A lapnak nyilatkozó, névtelenséget kérő szakértő szerint az, hogy ma Magyarországon egy kórházigazgató magánklinikát alapít és tulajdonol, bár etikai kérdéseket felvet, nem ütközik jogszabályba.

Az viszont kérdéses, hogy a saját magánklinikáján rendelhet-e, mint ahogy az is, hogy az általa igazgatott kórházból orvosokat vehet-e fel – olvasható. Minden jel szerint azonban az utóbbi is szabályszerű, ugyanis az OrosKlinik orvosainak egy része az Orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézetben is dolgozik. A szakértő szerint

az, hogy a kórház és rendelőintézet orvosai a magánklinikán is rendeljenek, engedélyköteles, az engedélyt pedig maga az intézményvezető, Duray Gergő adhatja meg.

A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy az nem ütközik jogszabályba, ha egy orvos a közellátás keretei között megvizsgálja a betegét, majd felajánlja neki a saját magánrendelésének a lehetőségét. Visszafelé viszont ez már nem szabályszerű, azaz a magánrendeléséről nem viheti át és gyógyíthatja tovább a betegét az állami ellátásban.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság a portál kérdéseire válaszolva azt a tájékoztatást adta, hogy a magánklinika nyitásáról „az érintett intézményvezetőtől nem érkezett bejelentés sem a fenntartó, sem a vármegyei irányító intézmény felé”. Hangsúlyozták tovább, hogy az OKFŐ amint tudomást szerzett a kórház vezetőjének tulajdonosi érintettségéről,

az eset kapcsán – etikai és jogi szempontokat egyaránt figyelembe véve – soron kívüli vizsgálatot rendelt el.

Az orosházi kórház és rendelőintézetben jelenleg egyébként számos orvost, például szemészt, sebészt, neurológust, sürgősségi orvost, aneszteziológust, belgyógyászt, kardiológust és radiológust is keresnek – jegyzi meg a lap mások mellett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×