eur:
382.01
usd:
354.17
bux:
58424.86
2023. december 8. péntek Mária
Árellenőrző alkalmazás egy mobiltelefonon az idén július elsején indult online árfigyelő rendszer kapcsán tartott sajtótájékoztatón a budaörsi Tesco bevásárlóközpontban 2023. július 12-én. Az online árfigyelő rendszer hatékony fejlesztésnek bizonyult az infláció letörésére, arra, hogy hatékonyan vegyük föl a szankciós inflációval szemben a versenyt – mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.
Nyitókép: Lakatos Péter

Egy számjegyű lehet az infláció novemberben a miniszterelnök szerint - a nap hírei

A miniszterelnök szerint novemberben már egy számjegyű lehet az infláció. Jövő januártól a minimálbér 10-15 százalékos emelkedése látszik az eddigi tárgyalások alapján - mondta a gazdaságfejlesztési miniszter. Az energiabiztonságot garantáló kérdésekről tárgyalt a magyar, a szerb és az egyesült arab emírségekbeli küldöttség Belgrádban.

A miniszterelnök szerint novemberben már egy számjegyű lehet az infláció, jövőre pedig 4-6 százalék. Orbán Viktor a Kossuth Rádióban úgy fogalmazott: a jegybanknak beletört a bicskája az infláció kezelésébe. Hozzátette: át kellett venni az infláció kezelését, és annak felelősségét is. A megoldások közé sorolta az ársapkákat és az árfigyelő rendszert is. A kormányfő hangsúlyozta, hogy a bérek és a gazdaság növekedését is meg kell indítani, és a versenyképességet is javítani kell. Úgy vélte: 2024 a gazdaság visszaépítésének éve lesz.

Jövő januártól a minimálbér 10-15 százalékos emelkedése látszik az eddigi tárgyalások alapján - mondta a gazdaságfejlesztési miniszter. Nagy Márton arról is beszélt: a reálbérek növekedése lehet a gazdasági növekedés kulcsa. A tárcavezető úgy vélte: a reálbérek növekedése szeptembertől várható, és nagyjából 2-3 százalékos szinten fenn is marad. Nagy Márton szerint jövőre 5-6 százalékos inflációval számolva 4-5 százalékos, vagy afölötti reálbér-növekedés is lehet. A tárcavezető szerint az év egészében a magyar gazdaságban stagnálás, jövőre viszont erős visszapattanás lehet, 4 százalék körüli növekedéssel.

Szeptemberben a vártnál nagyobb mértékben esett az eurózóna inflációja. Az Eurostat adatai szerint az év 9. hónapjában 4,3 százalékra, 2021 októbere óta a legalacsonyabbra csökkent az éves infláció. Az eurozóna 20 tagállamából 6-ban havi szinten már deflációt mértek.

Az új gázévben megfeleződik a távhő intézményi ára – közölte az energiaügyi miniszter. Lantos Csaba közleménye szerint az önkormányzatok, közintézmények és vállalkozások országos átlagban a tavaly év végi díjak negyedét fizetik október elsejétől. A háztartások távhőárai nem változnak az új gázévben sem.

Az energiabiztonságot garantáló kérdésekről tárgyalt a magyar, a szerb és az egyesült arab emírségekbeli küldöttség Belgrádban. Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök a magyar kormányfővel tartott közös tájékoztatón elmondta: megállapodtak abban, hogy Magyarország és Szerbia közös megoldásokat igyekszik találni termékei exportja és importja számára. Tárgyaltak arról is, hogy közös vállalatot hoznának létre létre a gáz- és olajszállítás, valamint az energia-infrastruktúra fejlesztésére.

Zajlik a Magyarország és Szerbia közötti kőolajvezeték megépítésének előkészítése– ismertette a külgazdasági és külügyminiszter Belgrádban. Szijjártó Péter kiemelte: az energiaellátás biztonsága szempontjából fontos előrelépés a stratégiai együttműködés. A miniszter hozzátette: zajlik a két ország villamosenergia-hálózatát összekötő vezeték kapacitásának megduplázása is.

Magyarország is csatlakozhat a Nemzetközi Napenergia Szövetséghez – derül ki egy most közzétett rendelettervezetből. Az India által életre hívott szövetség célja, hogy összehangolja a napenergia felhasználását és fejlesztését az országok között, és csökkentse a finanszírozási és technológiai korlátokat. A Portfolio felhívja a figyelmet arra, hogy egy 2030-ig tervezett, globális 1000 milliárdos finanszírozási programban lehet így érintett Magyarország.

Gulyás Gergely és Lantos Csaba rendkívüli meghallgatását kezdeményezi az LMP. A Fenntartható Fejlődés Bizottság LMP-s elnöke szerint a két miniszter felelős azért, hogy a kormány a veszélyhelyzetre hivatkozva olyan jogszabályt fogadott el, ami mentesíti a szennyező akkumulátorgyárakat a környezetvédelmi bírság megfizetése alól. Ezen felül az LMP az Alkotmánybírósághoz fordul, mert a párt szerint a rendelet alaptörvény-ellenes.

Már csak az Európai Unió fúzió kontrolljának lezárására vár a Dunaferr – írta közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. Addig a felszámoló biztos gyakorolja a tulajdonosi jogokat. A tárca szerint az egyszerűsített eljárás határidejét október 13-ban állapította meg az Európai Bizottság, emiatt a Liberty Steellel kötött szerződésben lévő szeptember 30-ai határidő is módosul.

A június-augusztusi időszakban 4 millió 721 ezren dolgoztak Magyarországon. Míg a hazai munkaerőpiacon dolgozók száma lényegében nem változott, a külföldön dolgozóké 22 ezerrel nőtt. A munkanélküliségi ráta 4 százalék volt. A KSH adatai szerint a közfoglalkoztatottak száma 8 ezerrel csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Kihirdették a Prima Primissima díj idei jelöltjeit. Az egyedi elismerést ezúttal is 10 kategóriában ítéli oda az alapítvány hattagú kuratóriumából álló zsűri. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Művészetek Palotájában.

Engedélyezik az orosz sportolók indulását a jövő évi, párizsi paralimpián. A Nemzetközi Paralimpia Bizottság döntése még finomításra vár, egyelőre nem lehet tudni, hogy teljes jogú résztvevőként vagy semlegesként lehetnek-e ott az érintett sportolók, akik jelenleg minden paralimpiai versenytől el vannak tiltva.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
A saját lábára állna Kijev, kudarcot vallott az oroszok hibrid háborúja – Ukrajnai háborús híreink pénteken

A saját lábára állna Kijev, kudarcot vallott az oroszok hibrid háborúja – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Ukrajna két amerikai vállalattal állapodott meg a számára létfontosságú 155 milliméteres tüzérségi lövedékek közös gyártásában – közölte csütörtökön Olekszandr Kamisin stratégiai iparágakért felelős ukrán miniszter. Oroszország szervezetten szállított közel-keleti és észak-afrikai migránsokat a finn határhoz, hogy ezzel a hibrid háborús taktikával próbálja meg destabilizálni a NATO-országot. Úgy tűnik azonban, a terv kudarcot vallott, a bevándorlók Oroszországban maradtak, ezért most a haderőbe akarják felvenni őket – írja az amerikai Institute for the Study of War (ISW) háborús elemzőintézet szerdai jelentése a BBC orosz szolgálata nyomán.  Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×