eur:
381.2
usd:
354.2
bux:
58669.83
2023. december 11. hétfő Árpád

Neonáci "kongresszus" Sopronban - keményen üzent a polgármester

A Der Standard májusban számolt be arról, hogy ausztriai neonáci csoportok októberben Sopronban találkozót szerveznek. A város polgármestere ezzel kapcslatban a közösségi médiában határozottan lépett fel.

Az osztrák lap szerint az osztrák neonácik bővítik nemzetközi kapcsolataikat, és ennek keretében rendezik meg október 6. és 8. között a ​​Gerd Honsik – Európai Kongresszust, amire több szélsőséges jobboldali szervezet jelezte a részvételét - írja a Kisalföld.

A keddi közleményben a Sopron polgármestere azt írta: "Városunk az osztrák sajtóból értesült arról, miszerint Sopronban szerveznék meg német és osztrák neonáci csoportosulásokat az "1. Gerd Honsik Európa Kongresszust". Sem az önkormányzathoz, sem a rendőrséghez nem érkezett engedélykérés vagy bejelentés az esemény megrendezésével kapcsolatban, amelynek pontos helyszíne sem ismert jelenleg a hatóságok előtt.

Sopron polgármestereként a lehető leghatározottabb módon elutasítok minden olyan politikai megmozdulást, legyen az szélsőbaloldali vagy szélsőjobboldali, amely félelmet kelt a soproniak körében. Ahogyan Magyarországon, úgy Sopronban is zéró tolerancia van az antiszemitizmus minden formájával szemben." - közölte Farkas Ciprián.

A kongresszus névadóját, Gerd Honsikot Ausztria egyik legismertebb holokauszt-tagadójaként tartják számon. A szélsőséges nézeteket valló író 2016-ban Sopronba költözött, a Lehár Ferenc utcában vett házat, majd 2018-ban, 77 éves korában itt hunyt el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×