eur:
390.21
usd:
364.2
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Szibériai tigris hűsöl a medencéjében a kánikulában a Gyöngyösi Állatkertben 2017. június 28-án. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint ma lesz év eddigi legmelegebb napja. Az év eddigi legmagasabb hőmérsékletét június 23-án Kaposváron mérték. Akkor 36,3 fokig melegedett a levegő, de most jó eséllyel melegebb lesz. Több helyen 34-35 Celsius-fok körüli csúcshőmérséklet valószínű, de helyenként akár 36-37 fok is lehet. A hőség mellett záporok, helyenként akár heves zivatarok is lehetnek.
Nyitókép: MTI Fotó: Komka Péter

Elpusztult egy szibériai tigris az altatás közben

Fogászati beavatkozást készítettek elő, amiatt kellett elaltatni.

Egy coloradói állatkertben múlt pénteken elpusztult egy szibériai tigris – írja a Newser cikke alapján a 24.hu.

A Colorado Springs-i Cheyenne Mountain Zoo illetékesei szerint a kétéves, Mila nevű nőstény egy fogászati beavatkozás előkészületei során halt meg. Miután az állat megkapta az altatóadagját, felugrott egy padra, ahol békésen elaludt. Nem sokkal később azonban elkezdett lecsúszni, a földre zuhant, és

súlyos gerincsérülést szenvedett.

Az állatkert szerint emberi biztonsági szempontból lehetetlen volt közbeavatkozni, de miután már megközelíthették a példányt, 40 percen át küzdöttek az életéért. A fiatal tigris márciusban érkezett egy torontói állatkertből, de a látogatók még nem láthatták, a bemutatás előtt egy súlyos fogfertőzés miatt kellett volna kezelni. "Százszor is lecsúszhatott volna ebből a magasságból, és a legkülönbözőbb más pozíciókban landolva semmi baja nem lett volna" – mondta Dr. Eric Klaphake vezető állatorvos. Bob Chastain az állatkert vezérigazgatója pedig azt nyilatkozta, számtalan tigrist altattak már sikeresen ugyanebben a barlangban, de még soha nem történt ilyen baleset.

Törékeny alfaj

Ugyanebben az állatkertben 2021-ben egy másik nőstény szibériai tigris, Savelli pusztult el egy mesterséges megtermékenyítési eljárás utáni komplikációk következtében. Bár a két eset nem függ össze, az intézmény szerint ez jelzi, mennyire törékeny az alfaj. A becslések alapján világszerte mintegy ezer szibériai tigris maradt, többségük fogságban él. A veszélyeztetett alfaj megőrzésében kulcsszerepet játszanak az állatkertek, időnként azonban az intézmények is elkövetnek hibákat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×