eur:
389.34
usd:
362.72
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Magyar Építők

Milliárdokat költenek a Balaton vízminőségére – itt vannak a részletek

A tó vízminőségét javító beruházás célja többek közt a Balaton gazdasági potenciáljának megóvása.

A Balaton vízminőségét javító nagyszabású fejlesztést 2021 tavaszán kezdték, megvalósításakor 11 balatoni vízfolyáson különféle beavatkozásokat végeztek, és reaktiválták a nádas szűrőmezőket – írja a magyarepitok.hu.

A beruházást 5,139 milliárd forintból valósítja meg az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciuma, melyet az Európai Unió és Magyarország Kormánya biztosít vissza nem térítendő támogatásként.

A fejlesztés három projektrészt tartalmaz: a LOT2 és a LOT3 projektrészek munkálatairól itt írtunk bővebben, ezek a fejlesztések többek között a Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer műtárgyainak rekonstrukcióját foglalták magukba. A LOT1 projektrész munkaterületén több helyszínen már befejeződtek az egyes részfeladatok:

  • KÖV-csatorna: mederstabilizáció, sankolótér, átereszek, a monitoring állomások alépítményi munkái.
  • Lesence-patak: sankolótér, áteresz, fenékduzzasztó, a Világos-patakot összekötő új csatorna és a monitoring állomások alépítményi munkái.
  • Tapolca-patak: olajfogó műtárgy felújítása, uszadékfogó rács telepítése.
  • Kétöles-patak: olajfogó műtárgy felújítása, a monitoring állomás alépítményi munkái.
  • Nemesvitai-árok: sankolótér kialakítása, monitoring állomások alépítményi munkái.

A KÖV-csatorna, a Lesence-patak és a Nemesvitai-árok monitoring állomásainak felépítményi munkálatai jelenleg is zajlanak.

"A területen mintegy 89 000 köbméter szerves anyag kitermelését kell megoldanunk. A kitermelt anyag a szűrőmező területén marad és

hat úgynevezett költőszigetet alakítunk ki, amely a madarak fészekrakási lehetőségeit segíti elő"

– mondta Fischer László projektvezető.

A teljes beruházást várhatóan 2023. november közepére fejezi be a kivitelező cég, a SZABADICS Építőipari Zrt. A beruházást 5,139 milliárd forintból valósítja meg az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciuma, melyet az Európai Unió és Magyarország Kormánya biztosít vissza nem térítendő támogatásként.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×