eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Szovjet emlékművet avattak az oroszok Magyarországon - fotó

Egy magyar településen avatták fel egy II. vilgáháborús szovjet emlékművet hétfőn késő délután.

A magát függetlennek mondó Nexta TV közölt képet az elsők között arról a ceremóniáról, amely során Magyarországon felavatnak egy szovjet emlékművet. Nem írták, hogy pontosan hol, ezért akár kamu is lehetett volna a hír. De nem, az esemény megtörtént - járt utána a hvg.hu.

A lap megtalálta az orosz TASZSZ hírügynökség hétfő esti beszámolóját. Eszerint a magyarországi Csákberényben aznap felavattak egy, a második világháborúban elesett szovjet katonákért emelt, mostanra restaurált emlékművet.

A hír igaz, de semmi közünk hozzá - mondta Vécsei László polgármester kedd este. Mint elmondta, a most felújított emlékmű helyszínén már a második világháborút követően felállítottak egy szovjet emlékművet, de ez romos állapotú téglahalommá vált, ezért 2012-ben az orosz követséggel egyeztetve elbontották.

A követség tavaly a háború kitörését követően jelentkezett ismét, de a falu vezetése nem tartotta jó ötletnek a dolgot, azonban nem tehettek ellene semmit, hiszen az oroszok saját pénzből finanszírozták az egészet. Ezt meg is tehetik – mondta Vécsei László.

Csákberény Fejér megyében van. A II. világháborúban a német páncélosok ebből az irányból is megkísérelték a szovjetek által körül vett Budapest felmentését. A Konrad fedőnevű támadás azonban a kezdeti sikerek után, csak Zámolynál 74 szovjet tankot lőttek ki, elakadt 1945 januárjában. A német csapatok akkor 20 km-re voltak a budai védők külső vonalától, de meg kellett állniuk. Január végén pedig a 3.Ukrán Hadsereg visszavetette a németek - olvasható egy tanulmányban.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×