eur:
393.26
usd:
367.9
bux:
66122.13
2024. április 24. szerda György
Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2022. november 30-án.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Navracsics Tibor mérsékelten optimista: "egyes kritikákkal nem tudunk mit kezdeni"

Az EP költségvetési ellenőrző bizottságának delegációjával egyeztetett szerda délelőtt a területfejlesztési miniszter.

Az EP költségvetési bizottságának delegációjával egyeztetett szerda délelőtt Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter Budapesten.

Helyszíni tudósítónk beszámolója szerint a tárgyalás a tervezettnél hosszabb volt, de nem a vita élessége, hanem a felvetődött kérdések száma miatt.

Navracsics Tibor a megbeszélés után információink szerint arról szólt,

a megbeszélés tárgyszerű volt, a feleket a kölcsönös megértés szándéka vezette, ugyanakkor a tárcavezető úgy érezte, a delegáció tagjai elfogultak, és ugyanezzel vádolják a kormányt.

Navracsics Tibor mérsékelten optimista, nem hiszi, hogy a küldöttség tagjai túl jó véleményt alakítanak ki, "mert láthatóan nem olvasták el a kormánytól kapott háttéranyagokat".

Mindenesetre elmondta nekik, hogy nem az ellenzéki vezetésű Budapest megbüntetésére találták ki a szolidaritási hozzájárulást, hiszen annak befizetésével a többi tehetősebb és adott esetben kormánypárti irányítású helyhatóságnak is segítenie kell a rosszabb anyagi helyzetben lévő településeket.

A politikai elfogultság vádjára reagálva elmondta, saját választókerületében 60 település van, 4 város, amelyeknek ellenzéki vezetőivel ő maga is kiválóan együttműködik a fejlesztések terén.

Navracsics Tibor azt is elmondta, hogy

a kormány kötelezettséget vállalt az egyajánlatos közbeszerzések 15 százalék - az uniós átlag - alá csökkentéséről,

ami szerinte a kizárólag uniós finanszírozású projekteknél már meg is valósult, a nemzeti költségvetésből tervezetteknél pedig hamarosan meg fog.

A miniszter szerint a delegáció arról is beszámolt, hogy egyes külföldi cégek diszkriminációként és vegzálásként élik meg a magyar hatóságok intézkedéseit, de mivel konkrétumok nem hangoztak el, így a kritikával nem tudott mit kezdeni azon kívül, hogy meghallgatta.

Az InfoRádió kérdésére válaszolva elmondta, hogy az Erasmus-programok finanszírozásával és az egyetemi kuratóriumok ügyével kapcsolatban a kormány a jövő jéten küldi el ajánlatát az Európai Bizottságnak, de lehet, elhúzódik ez az ügy, mert az oktatási terület más biztoshoz kerül a közeljövőben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 14:11
×
×
×
×