eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Fráter Imre/ Tápió-vidék

Egy rétihéja 4100 kilométert tett meg, hogy hazatérjen, majd azonnal "tojózni" kezdett

A madár március 25-én indult haza Nigériából, és már el is csábított egy tojót.

"Megérkezett Magyarországra Imre, a GPS jeladós hamvas rétihéja hím" – közölte Facebook-oldalán Fatér Imre, a Magyar Madártani- és Természetvédelmi Egyesület túravezetője.

Mint írta, a madár március 25-én indult haza Nigéria északi részéről. A légvonalban mérve több mint 4100 kilométeres távot egy hónap alatt tette meg, és hétfőn 16 óra 56 perckor landolt korábbi költőhelyén, a Tápió-vidéken. "Hatalmas teljesítmény ez egy törékeny ragadozómadártól, hiszen több veszélyes zónát is át kellett repülnie úgy, hogy közben tévedhetetlenül megérkezzen költőhelyére"– fogalmazott a túravezető.

A madarat "egy kis fogadó bizottsággal" várta: a szintén Afrikából megérkező, kék vércsék kisebb csapatával. Néhány távoli képet sikerült készítenie a hosszú utat megtett vándorról, ami csak dokumentációs értékű, de számára a viszontlátás öröme sokkal többet jelentett.

A madár mintegy fél órára eltűnt a túravezető szeme elől, de egyszer megállt az üde gyepen pihenni, tollászkodni, úgy húsz percre. Ezután egyre magasabban többször körberepülte szűkebb otthon-területét, légies könnyedséggel. Ennek eredményeképp egy öreg tojó csatlakozott hozzá.

"Azt gondoltam volna, hogy ennyi repülés után rápihen az udvarlásra. De nem, hanem

alig tíz perc alatt talán el is csábított egy szépséges tojót,

mert amikor este eljöttem a területről, még mindig együtt voltak" – zárta a bejegyzést Fatér Imre.

A rétihéja még 2021 nyarán kapott jeladót. A jelölés elsődleges célja az élőhelyek számukra megfelelő kezelése, védelme, annak érdekében, hogy jelenlegi alacsony számuk (50-100 pár) ne csökkenjen tovább.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×