eur:
391.02
usd:
370.52
bux:
55690.8
2023. szeptember 27. szerda Adalbert
A Főtaxi Autóközlekedési és Szolgáltató Zrt. egyik gépkocsija halad a főváros V. kerületében, a Múzeum körúton. MTVA/Bizományosi: Turbéky Eszter  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Turbéky Eszter

A taxisok nagyon furcsállják a főváros lépését

Jövő hétfőtől 10 százalékkal drágulnak a taxitarifák Budapesten. A taxisok azonban már aznap tárgyalóasztalhoz ülnek a főváros vezetőivel, mert ez az emelés jócskán elmarad az infláció mértékétől. Metál Zoltánt, az Országos Taxis Szövetség elnökét kérdeztük.

Metál Zoltán elmondása szerint a 10 százalékos általános áremelésben a múlt év decemberi egyeztetést követően állapodtak meg, de egy hónap elteltével, januárban ismét tárgyalóasztalhoz ültek, amikor az inflációs számok megint egészen mást mutattak. Mindenki a saját bőrén érezheti, hogy tovább emelkedtek a költségek, ezért január 12-én a taxisok korrigálták a korábbi szakmai javaslatukat – a főváros kijelölt vezetőivel együtt –, ami már egy 17-18 százalékos emelést jelentett – tette hozzá.

Az Országos Taxis Szövetség egyébként furcsállja, hogy a főpolgármester végül a 10 százalékos emelést terjesztette a Fővárosi Közgyűlés elé, miután a taxisok 2022 tavaszán elfogadták azt az irányelvet, ami alapján az ármegállapításkor figyelembe kellene venni az inflációt, a KSH által kiadott statisztikai számokat, a maginflációt, amik eredménye alapján

idén tavaszra 22 százalék az az érték, ami realizálódott.

Metál Zoltán megjegyezte, kérték a fővárosi testületet, hogy gondolják át a dolgok, mert annak semmi logikája, hogy egy januári közgyűlésen – március 6-i bevezetéssel – 10 százalékot emelnek, majd rá két hónapra megint. Erre azonban nemleges válasz érkezett, és az említett mértékű emelést fogadták el. A szakmai oldal képviselői ezután közösen fordultak levélben Karácsony Gergelyhez, akitől kaptak is időpontot az újabb egyeztetésre. „Fura mód” épp arra a 6-ai napra, amikor hatályba lép a 10 százalék.

A szövetség vezetője az általuk elfogadható emelést illetően megismételte: viszonylag könnyű helyzetben vannak, miután 2022 májusában a főváros javaslatát fogadták el, ami mentén nem 10, hanem már 22 százalékról kellene beszélni. Miután a szakmai oldal az eddigi tárgyalások során tiszteletben tartotta a főváros által javasolt irányelveket,

Metál Zoltánék nagyon kíváncsiak arra, hogy mi szolgált arra, hogy Budapest az egyeztetésektől eltérjen.

A szövetség elnöke szerint nem tehettek más, mint a rendelet kihirdetése után megfogalmazták a levelüket, amiben további díjemelést szorgalmaznak, ami tulajdonképpen már jóváhagytak korábban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.27. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. szeptember 27. 12:14
×
×
×
×