eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Felszíni berendezések a Baltic Pipe földgázvezetékre kapcsolása miatt kibővített goleniów-i kompresszorállomáson, az északnyugat-lengyelországi város közelében 2022. szeptember 27-én, a Baltic Pipe átadásának napján. A beruházás a lengyel-dán energiabiztonsági együttműködés keretében jött létre, amellyel a norvégiai földgázt a dániai hálózaton kereszül Lengyelországba juttatják a Balti-tenger alatt. Az új vezeték éves kapacitása 10 milliárd köbméter.
Nyitókép: MTI/EPA-PAP/Marcin Bielecki

Gázügy: vigyázó szemét a következő télre veti a világ

A számolgatást az indokolja, hogy a betárolási időszak úgy indul, hogy a tavalyi mennyiség ötödét sem küldi Európába Oroszország.

A G7 arról közölt összeállítást, hogy ezt a telet "megúszva" mi lesz a következővel a gázkészlet frontján. Ennek oka pedig az, hogy jelenleg a korábbi mennyiség ötöde-hatoda érkezik Európába Oroszországból; a számok azt mutatják, hogy "talán nem lesz gond", ennek több összetevője is van:

  • az év ezen időszakában még soha nem volt ilyen magas az európai tárolók töltöttsége (50-55 milliárd köbméter tartalékkal indul a betárolási időszak, innen kell 100 milliárd környékére tornászni a mennyiséget)
  • tavaly ilyenkor 30 milliárd köbméter gáz állt rendelkezésre, ami április hónapra 27-re süllyedt, igaz az oroszok még 5-6-szor annyit szállítottak, mint most
  • csökken a gázfogyasztás, méghozzá jelentős mértékben
  • pesszimista forgatókönyv szerint október végére 84-85 milliárd köbméter gázkészlete lehet Európának
  • akár októberre is megtelhetnek a tárolók, de ehhez kedvező időjárás is kellene
  • decemberben jelezték az oroszok, hogy akár többet is szállítanának
  • növekedhet az európai gázkitermelés
  • nőhet az LNG-import.

A gázár persze más kérdés, mivel mindenki "venni akar", az bizonyára emelkedik majd, és az oroszok is lenullázhatják a szállítást, a távol-keleti piacok pedig elszívhatják a cseppfolyósított földgázt Európától, tartalék pedig Norvégiából nem lesz elég.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×