eur:
388.87
usd:
360.46
bux:
68076.06
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
MTI Fotó: Balázs Attila
Nyitókép: MTI Fotó: Balázs Attila

Visszavonta felmondását több szülésznő a Szent Imre kórházban

Korábban amiatt dönthettek a távozás mellett, mert a kórház szigorította a szülés szabályait. Még a felmondási idejük lejárta előtt meggondolták magukat.

Októberben a Szent Imre Kórház 28 szakdolgozójából 14-en beadták felmondásukat. A kórház megerősítette, hogy a dolgozók a korábban beadott felmondásokat most visszavonták – írja a budapestkörnyéke.hu.

„A Dél-budai Centrumkórház Szent Imre Egyetemi Oktatókórház vezetése az Országos Kórházi Főigazgatósággal együttműködve az elmúlt hetekben folyamatos egyeztetéseket folytatott a Szülészeti-és Nőgyógyászati Osztály vezetőjével és a szülésznőkkel, ez nagyban hozzájárult a korábban beadott felmondások visszavonásához. Elkötelezett kollégáinknak köszönhetően az osztály működése – ahogy eddig is – a jövőben is biztosított” – írta közleményében a kórház.

A szülésznők korábban azért döntöttek a felmondás mellett, mert

az intézmény november elsejétől már nem engedélyezi, hogy a választott szülésznők beosztásukon kívül is bent lehessenek a szüléskor.

A kórházban korábban erre lehetőség volt, így sok olyan kismama is ezt a kórházat választotta, aki területileg nem oda tartozott.

Az intézmény szerint erre azért volt szükség, mert nagyon megszaporodott az úgynevezett területen kívüli szülések száma. A kórházban viszont lehetőség volt arra, hogy a várandósok egyéni vagy kiscsoportos szülésfelkészítésen vegyenek részt, ilyenkor a felkészítést végző szülésznő a vajúdás és szülés kísérésében is részt vehetett.

Ezzel állhat összefüggésben a kórház vezetése szerint, hogy „a területen kívüli, csak a szülés idejére ideiglenesen bejelentkezett szülések száma elképesztő módon emelkedett”, ami már „veszélyezteti a biztonságos szülészeti ellátást”. A kórház azt írja: „a szabad szülésznőválasztást úgy tudjuk biztosítani, hogy a szolgálatban lévő szülésznők közül a kismama kiválasztja azt, akinek az együttműködését szeretné kérni a szülés alatt”. Erre a kórház szerint azért volt szükség, mert nagyon megszaporodott az úgynevezett területen kívüli szülések száma, ami a biztonsági szülészeti ellátást is veszélyezteti. A döntés mögött bérfeszültség is állhatott – értesült a Népszava.

A szülészeti és nőgyógyászati osztály szakdolgozói már hónapokkal ezelőtt levelet írtak követeléseikről az intézmény vezetőségének. Olyan bérrendezést szerettek volna, mint a diploma nélküli műtősnők esetében történt, akik akár kétszer annyit kereshetnek, mint egy diplomás szülésznő.

Az még nem derült ki, hogy a szakdolgozók végül miért döntöttek a maradás mellett, de arra sem érkezett még válasz, hogy pontosan hány dolgozó adta vissza a felmondását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×