INFORÁDIÓ
2022. december 6. kedd
Miklós

országgyűlés

mentelmi jog

büntetés

Sebián-Petrovszki László, a DK vezérszónoka felszólal az egyes választási tárgyú, valamint kapcsolódó törvények módosításáról szóló vitában az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. június 28-án.

Mentelmi jogokat vont vissza és milliókra büntetett egy képviselőt az Országgyűlés

Infostart / InfoRádió

Négymillió forintra büntette az Országgyűlés kormánypárti többsége a DK egyik képviselőjét, mert az törvénytelennek nevezte a kormányt. A parlament mentelmi ügyekről is döntött, megválasztotta a Nemzeti Választási Bizottság új tagjait és meghallgatta az új jobbikosok esküjét.

Szabó Hajnalka és Végh Noémi jobbikos képviselők korábban lemondtak a mandátumukról, a helyüket Ander Balázs és Dudás Róbert foglalta el, hétfőn letették esküjüket. Egy májusban megválasztott független képviselő, Hadházy Ákos azonban még mindig bojkottálja a parlamenti munkát, és Kövér László fideszes házelnöktől most sem kapott lehetőséget az eskütételre - bár nyilatkozatai alapján nem egyértelmű, hogy élt volna-e vele.

A parlament a képviselő kérésének megfelelően egyhangú döntéssel felfüggesztette Fekete-Győr András mentelmi jogát. A Pesti Központi Kerületi Bíróság hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt akar eljárást folytatni a Momentum politikusa ellen, aki 2018-ban egy Kossuth téri tüntetésen pirotechnikai eszköz dobott a rendőrök közé.

"Az új politikai generáció tagjai mindenkor vállalják a felelősséget a tetteik után. A döntéseink következményeire ugyanez vonatkozik. Nem bújunk a mentelmi jogunk mögé, nem kívánjuk a magyar bíróságok és a magyar hatóságok eljárását akadályozni."

Az országgyűlés ugyancsak felfüggesztette a DK-s Hegedűs Andrea mentelmi jogát, akinek azért kell bíróság elé állnia, mert 2020-ban egy sajtótájékoztatón választási visszaéléssel vádolta meg Miskolc korábbi fideszes vezetőit.

A parlament a mentelmi bizottság javaslata ellenére kiadta az igazságszolgáltatásnak a Momentum 3 képviselőjét, Orosz Annát, Hajnal Miklóst és Tóth Endrét. Őket saját pártjuk korábbi kecskeméti képviselője perelte be, mert etikai vétségekkel rágalmazták meg őt.

A szintén rágalmazással vádolt Pócs János fideszes és Jakab Péter független képviselő viszont megőrizhette a mentelmi jogát.

A DK Sebián-Petrovszki Lászlónak ellenben búcsút kell mondania 3.949.200 forintnak, vagyis a kéthavi tiszteletdíjának, mert az Országgyűlés egyik júniusi ülésén törvénytelennek nevezte a kormányt. Az indoklás szerint az ellenzéki politikus ezzel az Országgyűlés és azon belül minden egyes képviselő mandátumát, végsősoron tehát Magyarország alkotmányos rendjét is megkérdőjelezte.

A határozathozatalok sorában a parlament 9 évre a Nemzeti Választási Bizottság tagjává választotta Cservák Csabát, Kicsi Zselyke Borbálát, Lehel Zoltán Zsoltot, Réthelyi Zoltán Attilát, Sasvári Róbert Lászlót, Szabó László Leventét, Szalay Tamás Károlyt. Póttag lett Gerencsér Balázs Szabolcs, Szabó István és Tóth Norbert.

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Kapcsolódó hang

Országgyűlés, határozathozatalok
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018