eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Sebián-Petrovszki László, a DK vezérszónoka felszólal az egyes választási tárgyú, valamint kapcsolódó törvények módosításáról szóló vitában az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. június 28-án.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Mentelmi jogokat vont vissza és milliókra büntetett egy képviselőt az Országgyűlés

Négymillió forintra büntette az Országgyűlés kormánypárti többsége a DK egyik képviselőjét, mert az törvénytelennek nevezte a kormányt. A parlament mentelmi ügyekről is döntött, megválasztotta a Nemzeti Választási Bizottság új tagjait és meghallgatta az új jobbikosok esküjét.

Szabó Hajnalka és Végh Noémi jobbikos képviselők korábban lemondtak a mandátumukról, a helyüket Ander Balázs és Dudás Róbert foglalta el, hétfőn letették esküjüket. Egy májusban megválasztott független képviselő, Hadházy Ákos azonban még mindig bojkottálja a parlamenti munkát, és Kövér László fideszes házelnöktől most sem kapott lehetőséget az eskütételre - bár nyilatkozatai alapján nem egyértelmű, hogy élt volna-e vele.

A parlament a képviselő kérésének megfelelően egyhangú döntéssel felfüggesztette Fekete-Győr András mentelmi jogát. A Pesti Központi Kerületi Bíróság hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt akar eljárást folytatni a Momentum politikusa ellen, aki 2018-ban egy Kossuth téri tüntetésen pirotechnikai eszköz dobott a rendőrök közé.

"Az új politikai generáció tagjai mindenkor vállalják a felelősséget a tetteik után. A döntéseink következményeire ugyanez vonatkozik. Nem bújunk a mentelmi jogunk mögé, nem kívánjuk a magyar bíróságok és a magyar hatóságok eljárását akadályozni."

Az országgyűlés ugyancsak felfüggesztette a DK-s Hegedűs Andrea mentelmi jogát, akinek azért kell bíróság elé állnia, mert 2020-ban egy sajtótájékoztatón választási visszaéléssel vádolta meg Miskolc korábbi fideszes vezetőit.

A parlament a mentelmi bizottság javaslata ellenére kiadta az igazságszolgáltatásnak a Momentum 3 képviselőjét, Orosz Annát, Hajnal Miklóst és Tóth Endrét. Őket saját pártjuk korábbi kecskeméti képviselője perelte be, mert etikai vétségekkel rágalmazták meg őt.

A szintén rágalmazással vádolt Pócs János fideszes és Jakab Péter független képviselő viszont megőrizhette a mentelmi jogát.

A DK Sebián-Petrovszki Lászlónak ellenben búcsút kell mondania 3.949.200 forintnak, vagyis a kéthavi tiszteletdíjának, mert az Országgyűlés egyik júniusi ülésén törvénytelennek nevezte a kormányt. Az indoklás szerint az ellenzéki politikus ezzel az Országgyűlés és azon belül minden egyes képviselő mandátumát, végsősoron tehát Magyarország alkotmányos rendjét is megkérdőjelezte.

A határozathozatalok sorában a parlament 9 évre a Nemzeti Választási Bizottság tagjává választotta Cservák Csabát, Kicsi Zselyke Borbálát, Lehel Zoltán Zsoltot, Réthelyi Zoltán Attilát, Sasvári Róbert Lászlót, Szabó László Leventét, Szalay Tamás Károlyt. Póttag lett Gerencsér Balázs Szabolcs, Szabó István és Tóth Norbert.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×