eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A víztorony a siófoki Fő téren 2018. június 29-én. Idén ünneplik Siófok várossá válásának 50. évfordulóját.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

"Bitang nehéz lesz" - Intézkedések Siófokon az energiaválság miatt

Lemondott karácsonyi nagykoncert, bezárt emlékház, kikapcsolt díszkivilágítás - Siófokon a polgármester jelentette be a takarékossági intézkedéseket. Korábban már számos település és néhány fővárosi kerület is jelentett be hasonló, fájdalmas lépéseket.

Siófokon az önkormányzati hivatal és intézmények épületeiben nem 18, hanem 20 fok lesz - jelentette be a város polgármestere. Lengyel Róbert ezt azzal indokolta, hogy a hideg miatti megbetegedések nagyobb kiadást okoznának, mint amennyi a fűtésre kell. Egyben jelezte: az idősotthonban, az óvodákban és a bölcsődében 22 Celsius-fok lesz.

Takarékossági intézkedések:

  • Bezárják a nyári szezonon kívül alacsony látogatószámmal rendelkező Kálmán Imre Emlékházat (az egyébként is alig látogatott az október 1. és május 31. közötti időszakban).
  • Lemondják a decemberi városnapra tervezett utcai nagykoncertet, ahogy nem hívják meg a testvérvárosi delegációkat sem, ezzel körülbelül 5 millió forintot spórolnak.
  • Siófok díszkivilágításait október 1. és március 1. közötti időszakban kikapcsolják, ez 10 milliót jelenthet. Nem lesz megvilágítva a többi között a Trianoni Emlékmű és a Millennium parki zenepavilon. Csökkenteni akarják a közvilágítás fényerejét is.
  • A Fő téren lévő Széchenyi szobor szökőkútját is leállítják október 16-a és március 31-e között. Ennek üzemeltetése eddig évi 9 millió forintba került.
  • Korlátozzák a karácsonyi díszkivilágítást is, ettől 15,5 milliót remélnek.
  • A város közben azt kéri, hogy a pályázati forrásból beszerzett és városi fenntartású elektromos töltőállomásoknál ne kelljen kifizetni annak áramköltségét, ami a pályázat feltétele volt. Úgy számolnak, hogy 9 millió forintot takaríthatnak meg ezzel.

Tervezik újragondolni a Volán-járatok városi támogatását is, és jegyáremelés sem kizárt, ahogy a járatok ritkítása is elképzelhető.

A balatoni városban is vizsgálják a "home office" lehetőségét, valamint tervezik az óvodai és iskolai térítési díjak felülvizsgálatát. Lengyel Róbert kérte az idegenforgalmi adó 500-ról 550 Ft/fő/éjszakára emelését, valamint a közterület-használati díjak emelését, de

a parkolási tarifákat is növelnék.

"Nehéz, bitang nehéz lesz, de amit tudunk, megtesszük annak érdekében, hogy városi szinten túléljünk valahogy a magunk erejéből" - zárta sorait Siófok polgármestere.

Győrben az elsők között jelentettek be intézmény-bezárásokat. Két városi uszoda mellett Győr vezetése átmenetileg lakatot tesz a város kulturális és sportinfrastruktúrájának majdnem az egészére, így a sportlétesítmények nagy részére, a kultúrházakra, a levéltárra, a könyvtár központi épületre és a fiókkönyvtárakra, a múzeum összes kiállítóterére, illetve a belvárosi látogatóközpontra.

Az Infostarton korábban beszámoltunk arról, hogy a budapesti XII. kerület is hasonló lépéseket tesz. Pokorni Zoltán polgármester az InfoRádióban beszélt a "home office"-ról, és sport- és kulturális létesítmények bezárásáról.

Szintén az InfoRádióban beszélt az energiaválságról Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli elnöke. Szerinte a legtöbb nagy gáz- és áramfogyasztású szállodának nagy valószínűséggel be kell zárnia. A szövetség elnöke szerint wellness-szálloda még nem zárt be, de novemberben és decemberben jönnek ki azok a számlák, amiből már lehet látni az áremelést.

Írtunk kisebb települések spórolási intézkedéseiről is.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×