eur:
393.87
usd:
364.86
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: YouTube/Tihanyi Bencés Apátság

Sikló helyett lépcső – nagy változás a Balaton ikonikus pontján

Sikló vitte volna fel a turistákat a tihanyi bencés apátsághoz egy 1971-es elképzelés szerint, ehelyett most a Mádl Ferenc térről induló lépcsősort átépítették, és az alján egy vízfüggöny szökőkutat is kialakítottak

A sikló ötletét 1971-ben egy értekezleten fogalmazták meg, a sikló a kikötőből indult volna. A Veszprémi Napló egykori tudósítása szerint a szakemberek arra keresték a választ, hogy szerintük hogy alakul Tihany idegenforgalma 30 év múlva, vagyis 2000 környékén. Még a 70-es évekre is napi 30 ezer fős turistaforgalommal számoltak a nyári hónapokban, ezért a közmű-, szolgáltatóhálózat-, valamint a strandfejlesztés mellett egy sikló kiépítését is megemlítették. A terv nem valósult meg, viszont megújult az apátsághoz vezető lépcsősor – írja a likebalaton.hu.

Tihany önkormányzatának beruházásában nemrég elkészült a Mádl Ferenc teret a Pisky sétánnyal összekötő lépcsősor, melynek alján egy vízfüggöny szökőkutat is kialakítottak.

A lépcsőfokok mellett pihenők vannak, vagyis felsétálás közben padokon üldögélve pihenhetjük ki magunkat. A lépcsőfokon lévő feliratok a bencésapátság történeténelmének fontos dátumait örökítik meg. Ráadásul innen a Belső-tóra tekintő panoráma is gyönyörű.

A tihanyi fejlesztéseknek köszönhetően megnyitotta kapuit az egykori apátsági magtár késő barokk műemlék épületében a „Tihany Anno” képekből építkező történeti kiállítás, és a hozzá kapcsolódó közösségi tér. Átadták a Mádl Ferenc teret és a Pünkösdi Ligetet is, ezzel a település fontos közösségi terei születtek újjá.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×