eur:
394.5
usd:
363.59
bux:
65583.52
2024. március 19. kedd Bánk, József
Ungár Péter, az LMP frakcióvezetője beszédet mond az LMP tüntetésén az Agrárminisztérium épületénél, ahol erdeink tarvágását lehetővé tevő kormányrendelet ellen tiltakoztak 2022. augusztus 12-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Tüntetés az erdők miatt az Agrárminisztériumnál

Az Agrárminisztérium épületénél tüntetett pénteken este az LMP, erdeink tarvágását lehetővé tevő kormányrendelet ellen tiltakozva.

Azt üzenjük a kormánynak, hogy el a kezekkel az erdőktől! - kezdte beszédét Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt társelnöke, azt követelve, vonják vissza az "őrült rendeletet", amely erdők tarvágását, elpusztítását teszi lehetővé.

Arról beszélt, hogy napjainkban egyre súlyosabbak a klímaválság következményei, az ország közepe és keleti része már félsivatagossá vált, ezt a folyamatot súlyosbítja tovább ez a kormánydöntés.

Hangsúlyozta: a jelenlegi kétmillió hektárnyi hazai erdő hatszorosára volna szükség a klímasemlegesség eléréséhez. Ha nem lesz erdő, előbb-utóbb mi sem leszünk - fogalmazott, megjegyezve, a kormány által tett lépések miatt "biztos, hogy semmilyen klímacélt nem fogunk elérni".

Keresztes L. Lóránt (LMP), az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke azt mondta, hogy gyermekeink és az unokáink jövője a tét az általa sok ezresnek nevezett, a szervezők által ötezresnél nagyobbnak becsült tömeg előtt.

Hangoztatta: szembesíteni kell a kormányt cselekedeteinek következményeivel, hiszen a "gyalázatos erdőirtó rendelet egyenértékű a természetpusztítással". A válságok már egymásba érnek, a bőrünkön érezzük a klímaváltozást - jelentette ki a politikus, aki szerint a kormány "kiiktatta a természetvédelmet Magyarországon".

Megjegyezte, tudósok és környezetvédők mellett polgármesterek, köztük kormánypártiak is felszólaltak már a kormányrendelet ellen.

Ha a kormány nem látja, miként kell cselekedni, akkor nekünk kell kikényszerítenünk ezeket a lépéseket - fogalmazott, felvetve, hogy megtehetik ezt akár egy, minden pártpolitikai különbséget félretevő nemzeti mozgalom révén is. Arra szólította fel Novák Katalin köztársasági elnököt, hogy álljon ki a nemzeti értékek elpusztítása ellen

Ungár Péter, az LMP frakcióvezetője a megmozduláson arról beszélt, klímaváltozás a világon mindenhol van, az nem Orbán Viktor hibája, "az viszont Orbán Viktor hibája, hogy olyan kormányunk van, amelyik nem készít föl a klímaváltozás hatásaira, és ami miatt semmit nem teszünk a klímaváltozás hatásainak mérsékléséért".

Hangsúlyozta: a kormányzat nem cselekedett időben az energiahatékonyság fokozására, "most pedig ki akarják vágni a védett erdeinket".

Ungár Péter kiemelte: a tiltakozók meg fogják akadályozni a százezreket felháborító természetrombolást, fizikai jelenléttel, kordonokkal, országszerte létrehozott helyi csoportok révén.

Baranyi Krisztina, Ferencváros ellenzéki polgármestere a rendezvényen arról beszélt: a jövőről szól ez a megmozdulás, hiszen egyszerre természetvédelmi, egészségügyi és gazdasági érdekünk az erdők megóvása.

A tüntetés befejezéseként a résztvevők átvonultak a közeli Kossuth térre, hogy ott néma demonstrációval juttassák kifejezésre tiltakozásukat.

Budapest, 2022. augusztus 12.
Résztvevők az LMP tüntetésén az Agrárminisztérium épületénél, ahol erdeink tarvágását lehetővé tevő kormányrendelet ellen tiltakoztak 2022. augusztus 12-én.
MTI/Kovács Attila
Résztvevők az LMP tüntetésén az Agrárminisztérium épületénél, ahol erdeink tarvágását lehetővé tevő kormányrendelet ellen tiltakoztak 2022. augusztus 12-én. MTI/Kovács Attila

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×