eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Doctor ultrasound knee test. Scan medical equipment. Diagnosis ultrasound foot. Varicose ankle exam tool.
Nyitókép: Elena Volf/Getty Images

Beszédes adatok: erőteljes fordulat történt a magánegészségügy felé

Mára már kiépült az állami rendelőkkel, kórházakkal párhuzamosan működő magánegészségügyi rendszer is Magyarországon.

A száz legnagyobb magánklinika és magánegészségügyi intézmény 2020-as árbevétele meghaladta a 100 milliárd forintot, az alkalmazottaik száma pedig hatezer fő felett van – mondta a Digital Health konferenciáján a vg.hu tudósítása szerint Kertész Balázs, a Szinapszis Piackutató Intézet munkatársa. A 2021-es adatokat már nagyjából látják, és további szignifikáns növekedést prognosztizálnak a magánszolgáltatóknál. A magánegészségügy térnyerése nagyon erőteljes, a szektor súlya folyamatosan nő Magyarországon, az állami egészségügy költségvetése korlátos, és az állami ellátórendszerek nem győzik a megnövekedett betegszámot.

A reprezentatív kutatás adatait ismertetve Kertész Balázs elmondta, amikor magánegészségügyi szolgáltatót választ valaki, annak fontos, hogy a betegellátó ismert legyen, fontos a szolgáltatás minősége, de a bizalom és az ár is a döntő érvek között szerepel a választásnál.

Egy háztartás esetében az egészségügyi költés tekintetében 2021-ben 270 ezer forint kiadást mért a Szinapszis kutatása. 2022-re 6,7 százalékos emelkedés látszik, az idén 290 ezer forintra emelkedhet a háztartások saját zsebből történő egészségügyi kiadása, a növekedés megegyezik az infláció mértékével.

Az adatok szerint

  • a diagnosztikai ellátásra fordított összegek 90, a fogorvosra költöttek pedig 40 százalékkal nőttek egy év alatt. A hálapénzzel kapcsolatban 80 százalékos csökkenést mértek.
  • A lakosság 36 százaléka vett már igénybe és tervez is igénybe venni magánegészségügyi szolgáltatót egy éven belül.
  • A lakosság negyede nem engedheti meg magának a privát orvost.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×