INFORÁDIÓ
2022. december 5. hétfő
Vilma

5g

mobiltelefon

fejlesztés

Szinte leállt az 5G-s fejlesztés Magyarországon

Szinte leállt az 5G-s fejlesztés Magyarországon

Infostart

Pedig a régióban itt a legmagasabb, 65 százalék az eladott új telefonok között az 5G-s készülékek aránya.

Bár a legfontosabb, 5G-s hálózatok felépítésére használható spektrumokat már régóta a hazai mobilszolgáltatók rendelkezésére bocsátotta a hírközlésszabályozó szerv, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, az új generációs hálózatok építése régiónkban nálunk halad a leglassabban. Eközben Magyarországon adják el arányaiban a legtöbb 5G-képes készüléket – írja a Speedtest.net online sebességmérő platformot üzemeltető Ookla régiós jelentése alapján a hwsw.hu.

Felhívják a figyelmet, hogy nem tekinthető reprezentatívnak a kutatás, viszont megközelítőleg hű képet ad a helyzetről.

A felhasználói mérések alapján az idei első negyedévben

  • a bolgár 5G-s mobilhálózatok bizonyultak messze a leggyorsabbnak az átlagos letöltési sebességet illetően, míg hazánk a nyolc országból a harmadik helyet érte el a listán.
  • A bolgár szolgáltatók hálózatai láthatóan kevéssé optimalizáltak a feltöltési sebességre, így az ez alapján felállított rangsorban csak a harmadik helyet érte el az ország Horvátország és Magyarország mögött.

Az 5G-s hálózat elérhetősége Bulgáriában egy év alatt a tízszeresére nőtt, miközben Magyarországon ez az arányszám egy év alatt mindössze 0,7 százalékot nőtt, azaz gyakorlatilag leálltak a hazai 5G-fejlesztések.

Trendszerű – szögezik le –, hogy minél több 5G-s készülék van használatban egy adott országban, a mért medián sebességértékek annál magasabbak, hazánkra azonban csak részben igaz ez a megállapítás, ugyanis a tavalyi utolsó negyedévben Magyarországra szállították a legtöbb 5G-képes mobilt a régióban (az összes eladott készülék több mint 65 százaléka), ezt azonban nem tükrözi teljes mértékben a hálózatokon mért sebességátlag.

Nyitókép: BME
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018