eur:
392.75
usd:
366.12
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Vitorlás hajók sorakoznak a Balatonfüredi Yacht Club kikötőjében a meteorológia nyár első napján, 2018. június 1-jén.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

A "nagy halak" épp kiszorítják a kisebbeket a Balatonnál

Nagyjából 6500 hajónak van helye a tónál, de legalább még ezerre lenne szükség a hajósok szerint.

A Fenyves Yacht Clubban összesen 244 kikötőhelyet tudnak biztosítani a balatoni vitorlásoknak. Jelenleg mindegyiknek megvan a gazdája és még több mint tízen várnak arra, hogy bekerülhessenek – írja a Sonline.

A megyei híroldalnak nyilatkozó Deák Gábor szerint nem egyedi a probléma, minden kikötőben hosszú a várólista. Látszik, hogy lenne kereslet a szabad hajóhelyekre. A Fenyves Yacht Club tulajdonosa hozzátette: „hihetetlenül sok pénzbe kerül megépíteni egy kikötőt, ráadásul nem igazán térül meg a beruházás. Vagyis új kikötőt csak az „igazán megszállottak építenek”.

Deák Gábor arra is felhívta a figyelmet, hogy a rendszerváltozás után csak néhány olyan kikötő épült a Balatonnál, ahol legalább kétszáz hajó elfér, pedig nagy szükség lenne a helyekre, mert a Balaton nem létezhet hajózás nélkül.

Szerinte egyébként

„osztrák síparadicsomi mintára” kellene kikötőket létrehozni.

„A móló köré több szállodát és borozót lehetne építeni, illetve ellátni olyan szolgáltatásokkal, amelyekkel gazdaságosan lehet üzemeltetni a helyet” – fogalmazott. De akár bójamezőt is lehetne szerinte építeni, hogy a kisebb testű hajókat ki lehessen kötni. A jelenlegi szabályok viszont ezt nem teszik lehetővé.

Zsiga Csaba fonyódi hajótulajdonos szerint, még ha sokan ellenzik is, nagy szükség lenne újabb kikötőkre a Balatonnál. Hozzátette, a nagy testű hajók miatt a kisebb vízi járművek kiszorultak a magyar tengerről, ezért például régi, nagy múltú vitorlásdinasztiák sem tudnak helyet váltani jelenleg a mólók mellett.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×