eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Márki-Zay Péter, az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje sajtótájékoztatót tart, miután leadta szavazatát az országgyűlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson a Hódmezővásárhelyi Szent István Általános Iskolában kialakított szavazókörben 2022. április 3-án.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Márki-Zay Péter erős eszközhöz nyúlt, miután nem váltották le az alpolgármesterét

A polgármester indítványozta az MSZP-s Kis Andrea felmentését, de nem szavazta meg azt Hódmezővásárhely közgyűlése, erre a polgármester elvonta a feladatköreit, ezzel pedig a fizetése is nagyot esett.

Mint délelőtt az Infostart is megírta Márki-Zay Péter polgármester javaslatot tett Hódmezővásárhely MSZP-s főállású alpolgármestere, Kis Andrea leváltására a város csütörtöki közgyűlésén, ám az indítványt nem támogatta a közgyűlés minősített többsége. Kis Andrea röviden indokolta, miért van nézeteltérésük és egy fideszes reakcióról is beszámoltunk.

A minősített többségét igénylő indítványt a nyolc képviselő helyett csak hét támogatta, hárman nemmel szavaztak (a Fidesz-KDNP képviselői kivonultak a napirend tárgyalásáról).

Márki-Zay Péter a közgyűlés végén a napirendi pontok tárgyalását követően bejelentette, polgármesterként elvonja Kis Andrea feladatköreit.

A képviselők az ülésen tárgyaltak a polgármester és az alpolgármesterek, így Kis Andrea tiszteletdíjának emeléséről is. Márki-Zay Péter azonban bejelentette, a feladatkörök elvonása miatt az önkormányzati törvénynek megfelelően a szocialista alpolgármester tiszteletdíja az önkormányzati képviselők tiszteletdíjára csökken. Ez a polgármesteri tiszteletdíj 15 százaléka.

Márki-Zay Péter közleménye szerint azért kezdeményezte Kis Andrea alpolgármesteri megbízásának visszavonására és Gyöngyösi Ferenc (MMM-Tiszta Vásárhelyért Egyesület) alpolgármesteri kinevezését, mert a ciklus hátralévő részéhez személyváltoztatásokra van szükség a hivatal vezetésében.

A polgármester kifejtette, ezt

a lépést a hivatalban és a vásárhelyi politikai közösségben régóta fennálló feszültség indokolta, de a közös választási siker érdekében a döntést április 3-a utánra halasztották.

Úgy fogalmazott, Kis Andrea pártjának, az MSZP-nek az indítványhoz semmi köze, a kormányzati visszaélések elleni küzdelem továbbra is közös cél.

A polgármester közölte, a döntéstől függetlenül Gyöngyösi Ferenc külön juttatás nélkül is segítséget nyújt a város vezetésében.

Márki-Zay Péter leszögezte, a következő két és fél évben a vásárhelyieknek tett választási ígéretei betartására fog törekedni, amihez hivatali beosztástól függetlenül továbbra is mindenkinek a segítségére számít.

A Fidesz-KDNP képviselői a közgyűlésen kivonultak a napirend tárgyalásáról, és a titkos szavazáson sem vettek részt. Cseri Tamás (Fidesz-KDNP) ezt azzal indokolta, a városvezetés "egymás közti leszámolásában" nem kívánnak részt venni.

Cseri Tamás a Kis Andrea feladatköreinek megvonását követően újságíróknak úgy fogalmazott, kicsinyes, ostoba és alantas politikai bosszút áll Márki-Zay Péter, méltatlan módon leszámol az egyik olyan szövetségesével, akinek annak idején az első polgármesteri megválasztását köszönhette. Kis Andreának komoly szerepe volt abban, hogy 2018-ban Márki-Zay Péter mögött felsorakozzon valamennyi helyi ellenzéki párt. "A polgármester a politikai bölcsőjét ringató kézbe harap" – mondta a képviselő.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×