eur:
392.88
usd:
365.95
bux:
66546.17
2024. április 26. péntek Ervin
A német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina fecskendőkben előkészítve az oltáshoz a Kanizsai Dorottya Kórházban 2022. január 15-én.
Nyitókép: MTI/Varga György

Friss kutatás az emlékeztető oltások magyarországi hatékonyságáról

Megjelent a nemzetközi tudományos Medrxiv portálon egy lektorálás előtt álló magyar tanulmány a HUNV-VE 2 nevű vizsgálat eredményeiről.

Az országos vizsgálat az alapimmunizálás, az első és második emlékeztető oltás hatékonyságát mérte fel a koronavírushoz köthető halálozás megelőzésében, és összehasonlításra is lehetőséget adtak az eredmények a delta és az omikron hullám között - írta a Portfolio, Dobson Szabolcs szakgyógyszerész összegzése alapján beszámolva az eredményekről.

Később az Emberi Erőforrások Minisztériuma közölte, hogy az eredmények tudományosan bizonyították, hogy Magyarországon a negyedik és az ötödik járványhullám során az alapoltási sorozat, valamint az első és második emlékeztető oltások jelentősen csökkentették a megfertőződést és a halálozás kockázatát. A hazai adatok megerősítették, hogy a vadvírus ellen kifejlesztett védőoltások hatékonyan növelik a védelmet a további vírusvariánsokkal szemben.

A koronavírus elleni oltások hatékonyságát a vizsgálat egy előzőleg SARS-CoV2 fertőzésen át nem esett, oltatlan kontrollnépességgel hasonlította össze 2021. november és 2022. február között.

A delta hullám adataiból világosan kitűnik, hogy a két oltással rendelkezőknél az elhalálozás esélye 83 százalékkal alacsonyabb volt, mint az oltatlanoknál.

A harmadik oltás a meglévő védettséget a fiatal és középkorúaknál 96 százalékra, míg a 85 év felettieknél 90 százalék fölé emelte.

Beigazolódott továbbá, hogy az omikron hullám alatt az alapimmunizáltak körében 40 százalékkal, a harmadik oltás felvétele után pedig 82 százalékkal volt alacsonyabb a koronavírus miatti halálozás.

Az Emmi közleménye szerint a HUN-VE 2 nevet viselő vizsgálatnak első alkalommal sikerült a négy oltás előnyét is vizsgálni. A negyedik oltás a fertőzéssel szemben 50 százalékkal növelte tovább a védelmet, és 93 százalékkal csökkentette a halálozást.

Az idősebb populáció esetében a negyedik oltás közel 100 százalékos védelmet biztosít a Covid-19 halálozással szemben.

A tanulmány szerint a Covid-19 halálozás aránya az omikron hullám alatt 56 százalékkal volt alacsonyabb a delta hullám időszakához képest, tehát a védőoltásoknak köszönhetően hazánkban jóval kevesebben hunytak el.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Tartós kamatcsökkenésre, már-már a korábbi nagyon alacsony kamatszintek visszatérésére számított eddig a magyar lakáshitelpiac keresleti oldala, ehhez képest konszenzus alakult ki arról, hogy a mostani 6-7%-os szinten megállt a kamatcsökkenés, sőt, egyre többen vélik úgy, hogy kamatemelésekre kell sort keríteni, ma például a legnagyobb hitelközvítő is megszólalt az ügyben. Több bank vezetőjét is megkérdeztük a témáról az elmúlt napokban, válaszaik alapján egyelőre nem készülnek kamatemelésre a lakáshiteleknél, pedig lenne okuk rá. Kiemelten foglalkozunk ezzel a témával a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján, érdemes regisztrálni a szakmai eseményre!

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×