eur:
394.42
usd:
370.25
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Horváth Bálint, a Piarista Gimnázium igazgatója beszédet mond a fővárosi Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola aulájában tartott sajtótájékoztatón 2017. január 28-án. A Piarista Rend idén ünnepli alapításának 400., a gimnáziumnak pedig 300. évfordulóját.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Önkéntes tanárok foglalkoznak menekültgyerekekkel a piaristáknál

A szerzetesrend budapesti iskolájának igazgatója örömmel látja, hogy más intézmények is bekapcsolódnak a munkába.

Önkéntes tanárok foglalkoznak ukrán menekült gyerekekkel a budapesti Piarista Gimnáziumban. Az egyházi iskolák és a Hetvenkét Tanítvány Mozgalom Pedagógus Műhelye által indított akció keretében jelenleg 15 kisdiákról gondoskodnak. Hagyományos tanórákat nem tudnak tartani, de igyekeznek tartalmas időtöltést biztosítani a gyerekeknek – mondta az InfoRádiónak Horváth Bálint, a Piarista Gimnázium igazgatója.

"A március 15-ei ünnep másnapján elkezdtük fogadni a gyerekeket, szép, lassan növekszik a számuk, van, amikor többen vannak, van, amikor kevesebben jönnek" – számolt be az iskolaigazgató.

Ukrán anyanyelvű, 6-11 éves gyerekekről van szó a piaristák esetében, a magyar ajkú, kárpátaljai gyerekeket könnyebben tudják fogadni más iskolák. Iskola helyett szerinte

inkább napközi, amit csinálnak

az Erzsébet híd pesti hídfőjénél; foglalkozásokat szerveznek.

"Amit csinálunk, az azért jó, mert a gyerekek közösségben vannak, együtt értelmes, hasznos dolgot csinálnak, akkor is, ha ez nem iskola. A nyelvi problémákat lassan úgy tűnik, hogy le tudjuk küzdeni, mert találtunk olyan, ukrán nyelven is tudó tanárkollégákat, akik segítenek, lesz két állandó emberünk is, hozzájuk csatlakoznak a lelkey pedagógus kollégák" – mondta.

Alapvetően délelőtti foglalkozást hirdettek meg abból az elgondolásból, hogy egyrészt ebben az idősávban tudnak enni is adni a gyerekeknek, másrészt így tudtak helyet felszabadítani az iskola épületében.

Az elfoglaltságok:

  • kézműves foglalkozások
  • torna
  • logikai játékok
  • drámajátékos foglalkozás
  • rajz, színezés
  • számolás.

A vegyes korcsoport miatt nem könnyű őket foglalkoztatni, de "talán még ez az a korosztály, ahol kevésbé számít a korkülönbség".

Azt Horváth Bálint sem tudta megmondani, hogy ezt a feladatot meddig kell ellátni, de azt tudják, hogy 20-25 gyermekre van kapacitásuk, és örömmel látja, hogy más iskolák is kihasználják a maguk lehetőségeit a segítségnyújtásra.

"Az együtt lévő gyerekek könnyebben feloldódnak, de mindig van, akinél ez nehezebb, történhettek ezekkel a gyerekekkel olyan dolgok, amikről nem szeretnének beszélni" – mondta Horváth Bálint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×