eur:
389.39
usd:
358.89
bux:
66038.2
2024. február 27. kedd Edina
Electrical equipment.energy meter is a device that measures the amount of electric energy consumed by a residence, a business, or an electrically powered device
Nyitókép: SPmemory/Getty Images

Sokakat érintő, fontos figyelmeztetést adott ki az energetikai hivatal

Számos vitás ügy adódhat abból, ha a fogyasztók megfeledkeznek a felhasználói változások bejelentéséről a szolgáltató felé. A bejelentés elmaradása akár súlyos következményekkel is járhat, és az elszámolási problémákat utólag már nehéz megoldani – int óva a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

A villamos energiát, földgázt, távhőt vagy vezetékes vizet fogyasztó személyében bekövetkezett változás bejelentése jogszabályi kötelezettség. A vitás ügyek sokszor abból adódnak, hogy a fogyasztók megfeledkeznek a változások bejelentéséről a szolgáltató felé – olvasható a MEKH hétfői közleményében.

A felhasználóváltozás bejelentésére nem kizárólag ingatlan adás-vétel esetén van szükség, hanem akkor is meg kell tenni, amikor a fogyasztó bérleménybe költözik, vagy örökléssel, ajándékozással, esetleg családon belüli szívességgel jut ingatlanhasználati lehetőséghez. Fontos az is, hogy ne csak akkor figyeljünk a bejelentési kötelezettségre, amikor beköltözünk egy ingatlanba, hanem

kiköltözőként is ügyeljünk arra, hogy lekerüljön a nevünkről a felhasználási hely szerződése

– emelik ki.

Sokszor merül fel kérdésként, hogy mi a legjobb megoldás a bérleti jogviszony szolgáltató felé való bejelentésére. A szolgáltatóknál általában kérhető, hogy a bérlő úgynevezett „eltérő fizető” státuszt kapjon, így a tulajdonos továbbra is szerződő fél marad, azaz ő rendelkezik a felhasználási hely szerződésével. Választható továbbá az a megoldás is, amikor a bérlő saját nevén köt szerződést, a tulajdonos írásbeli hozzájárulásával. Ez esetben javasolt a tulajdonos részére állandó meghatalmazást adni a szerződésre vonatkozóan – tanácsolják.

Általános szabály szerint a felhasználó személyében bekövetkezett változást 15 napon belül kell bejelenteni, ami alól a felhasználó halála jelent kivételt. Ilyenkor villamosenergia és földgáz ágazatban legfeljebb 6 hónap, míg a víziközmű ágazatban 60 nap áll rendelkezésre a bejelentésre és az új szerződés megkötésére. A bejelentést ez esetben is célszerű minél hamarabb megtenni, hogy a tényleges felhasználóval jöhessen létre a szerződés.

A felhasználóváltozás bejelentésének módjáról a szolgáltatók az üzletszabályzatukban és a honlapjukon részletes tájékoztatást adnak, de a telefonos és személyes ügyfélszolgálaton is kérhető felvilágosítás. Több szolgáltatónál a felhasználóváltozás bejelentése már online is elintézhető a szükséges dokumentumok csatolásával. A szolgáltatónak 15 napja van arra, hogy a változást átvezesse és az új felhasználóval szerződést kössön.

Fontos, hogy

  • a felhasználási hely átadás-átvételekor készüljön fénykép a mérőállásokról,
  • legyen birtokbaadási jegyzőkönyv, és
  • lényeges az is, hogy a fogyasztásmérő sérülésmentesen kerüljön átadásra.

A felhasználási helyen található mérőt, mérőállást, a plombák sértetlenségét, a fogyasztási hely műszaki állapotát a szolgáltató a bejelentést követően ellenőrzi. Amennyiben a szolgáltatói ellenőrzés nem történik meg, a szolgáltató nem hivatkozhat felhasználó szabálytalan vételezésére, szerződésszegésére.

A felhasználóváltozás során felmerülő szolgáltatóval szembeni panaszokat a MEKH vizsgálhatja, amelynek előfeltétele, hogy a fogyasztó előzetesen reklamációval élt a szolgáltatójánál.

További információk a felhasználóváltozásról a MEKH honlapján oldashatók.

Címlapról ajánljuk
Sulyok Tamás első beszéde - itt meghallgathatja, vágatlanul

Sulyok Tamás első beszéde - itt meghallgathatja, vágatlanul

Bizalmat szeretne építeni az előítéletektől mentes kölcsönös meghallgatás és megértés révén Sulyok Tamás megválasztott köztársasági elnök, aki hétfőn az Országgyűlésben azt mondta, bizonyos hatáskörökben - például a kitüntetések, a kegyelmezés esetén - a lehető legszélesebb transzparencia híve. Meghallgathatja a cikkünkhöz csatolt teljes beszédet.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×