eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Főkert

A kirándulóknak üzent a Főkert

A hosszú hétvégének, és az egyre kedvezőbb időjárásnak köszönhetően növekvő látogató-forgalomra tekintettel a Főkert kéri a XVII. kerületi Nagylegelő-erdőben, és általában a budapesti erdőkben kirándulókat, hogy ahol frissen ültetett növendék fákat látnak, vigyázzanak rájuk, ne menjenek a területre.

A Budapesti Közművek keretében önálló szakmai tevékenységet folytató Főkert Kertészeti Divízió 2022. január elseje óta összesen több mint 300 hektár alapterületű, a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló erdőterület kezelésével is foglalkozik. Az új feladat elvégzésére új munkatársak is csatlakoztak a céghez.

Az ültetéseket gondos előkészületek előzik meg. A Főkert Természetvédelmi és Erdőkezelési Osztályának munkatársai lekaszálják a területet, átforgatják a talajt és kifúrják az ültetőgödröket. A csemetéket viszonylag sűrűn helyezik el, de nem szabályos sorokba rendezve, hanem a természeteshez hasonlító, véletlenszerű elhelyezéssel.

A most elültetett csemeték őshonos fajok egyedei, mint például a kocsányos tölgy vagy a mezei juhar. Ezek fő erdőalkotó fafajok, amelyeket nagyobb számban ültetnek. Közöttük vannak elszórva az úgynevezett színezőfajok, mint például a vadalma vagy a vadkörte, illetve cserjék is, például a csíkos kecskerágó.

Ezekre az erdőterületekre a Főkert úgy nevezett konténeres erdészeti facsemetéket ültet. Ezek olyan fácskák, amelyek a sorfákkal vagy parkfákkal ellentétben nincsenek iskolázva. Ez azt jelenti, hogy a nevelésük során nem ültetik át őket, így nem vágják meg a gyökerüket, ezért az szabadon növekedhet.

A most frissen telepített erdőfolt a cég közleménye szerint hozzájárul ahhoz, hogy minél több madárfaj, rovarok vagy akár nagyobb emlősállatok is otthonra leljenek a területen és a biológiai sokszínűség növekedjen. Néhány év múlva a fák már árnyékot adnak és kellemes kirándulóhelyet biztosítanak az ide látogatóknak, a fák anyagcseréjükkel pedig friss levegő előállításában segítenek.

A Budapesti Közművek Főkert Divíziója kéri a környéken, valamint a budapesti erdőkben kirándulókat, hogy ahol frissen ültetett növendékfákat látnak, vigyázzanak rájuk, és a kutyáikat se engedjék el a területen, nehogy véletlenül kárt tegyenek a csemetékben!

Az újonnan telepített erdőterületek adatai egyébként megtalálhatóak a BP Fatár okostelefonos applikációban, vagy asztali számítógépről az infogardenweb.hu/bpfatar/, vagy a https://www.fokert.hu/bpfatar/ oldalon. A területek fényképes ismertetője a FŐKERT honlapján is elérhető (www.fokert.hu/erdok).

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×