eur:
388.69
usd:
361.74
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Megjelent a részletes kormányrendelet az üzemanyagár-stop meghosszabbításáról - a nap hírei

Már Magyarország is az ukrajnai utazások elhalasztását javasolja állampolgárainak. Megszerezte Magyarország első egyéni téli olimpiai aranyérmét a gyorskorcsolyázó Liu Shaoang.

Megjelent a részletes kormányrendelet az üzemanyagár-stop meghosszabbításáról. Orbán Viktor miniszterelnök szombati évértékelőjén jelentette be, hogy a kormány 3 hónappal, május 15-ig meghosszabbítja az üzemanyagárak befagyasztásáról szóló rendeletet. Az intézkedést november 15-én vezették be és eredetileg február 15-éig tartott volna. A hatósági ár jelenleg literenként 480 forint. A korábbi szabályok értelmében ha egy töltőállomás üzemeltetője nem vállalja, vagy nem tudja megoldani az üzemanyag-szolgáltatást, akkor kijelölhetnek helyére egy másik szolgáltatót.

Budapest ostromának civil áldozataira emlékeztek a Nemzeti Örökség Intézete szervezésében a Farkasréti temetőben. 77 évvel ezelőtt ezen a napon ért véget a főváros ostroma. Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára felidézte: a több mint száz napig tartó ostrom a második világháború egyik legpusztítóbb városi csatája volt. Berlin és Sztálingrád után a magyar fővárost érte a legnagyobb veszteség. Az ostromnak mintegy 100 ezer ember esett áldozatául, köztük 38 ezer civil.

Számos állam után már Magyarország is az ukrajnai utazások elhalasztását javasolja állampolgárainak. A Konzuli Szolgálat honlapján megjelent tájékoztató felhívja a figyelmet a fokozódó ukrán-orosz konfliktusra, ami miatt tanácsos későbbre halasztani az utazást. Ha valaki mégis az utazást választja, regisztráljon a szolgálat oldalán, kövesse figyelemmel a helyi híreket és tartsa be a hatóságok utasításait.

Hírügynökségi értesülések szerint megkezdte EBESZ megfigyelői kivonását az Egyesült Államok az oroszbarát szakadárok kezén lévő, kelet-ukrajnai Donyeck városából. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő bírálta az amerikai lépést. A Reuters emellett úgy értesült: Nagy-Britannia átirányítja saját munkatársait a szakadárok uralma alatt álló térségekből az ukrán kormány kezén lévő régiókba. Egy diplomáciai forrás szerint a dán EBESZ-megfigyelők is elhagyták Donyecket.

Nem kapott választ Moszkvától a kijevi vezetés a 48 órás ultimátumára az Ukrajnával szomszédos területeken és az ideiglenesen megszállt Krím-félszigeten folytatott katonai tevékenységéről. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter azt hangsúlyozta: Ukrajna a következő 48 órán belül találkozót hív össze Oroszországgal és az összes állammal, amely részese az EBESZ által elfogadott bécsi dokumentumnak.

A békéért imádkozott Ferenc pápa és az ukrán válságra utalva a politikai felelősök lelkiismeretéhez intézte szavait. A katolikus egyházfő a Szent Péter téren, Úrangyala-imádság után mondott rövid beszédében nagyon aggasztónak nevezte az Ukrajnából érkező híreket. A La Repubblica című napilap értesülése szerint Olaszország készen áll mintegy ezer katonával erősíteni a dél-kelet-európai határokat.

Újabb öt évre megválasztotta Németország államfőjének Frank-Walter Steinmeiert, a szociáldemokrata párt korábbi kancellárjelöltjét, volt külügyminisztert a német szövetségi közgyűlés. A 66 éves politikus 2017-ben kezdődött államfői megbízatása előtt a szociáldemokrata párt politikusaként tevékenykedett. Angela Merkel első, 2005-ben megalakult nagykoalíciós kormányában töltötte be a külügyminiszteri posztot, 2007-ben az alkancellári tisztséget is megkapta, és a 2009-es szövetségi parlamenti választásokon indult pártja, az SPD kancellárjelöltjeként.

Ausztria felfüggesztheti a koronavírus elleni általános oltási kötelezettséget, ha a szakértői bizottság ezt javasolja - jelentette ki a kancellár. Karl Nehammer hangsúlyozta: most a jogászokból és orvosokból álló testület újraértékeli, hogy az oltás kötelezővé tétele továbbra is jogszerű lépés-e. Ausztria az európai uniós tagállamok közül elsőként rendelt el általános oltási kötelezettséget a Covid-19 ellen.

Kiszorították a koronavírus miatt bevezetett korlátozások ellen tüntetőket a kanadai-amerikai határhídról, de az átkelő továbbra is zárva van. A kanadai hatóságok több tiltakozót előállítottak. Az Ambassador híd Észak-Amerika legforgalmasabb szárazföldi határátkelője, és a tiltakozók miatt már csaknem egy hete teljesen megbénult, miután eltorlaszolták az utat mindkét irányba. Joe Biden amerikai elnök korábban felkérte Justin Trudeau kanadai miniszterelnököt, hogy a szövetségi kormány intézkedjen a blokád feloldásáért.

Megkezdődött a velencei karnevál. A március 1-jéig tartó eseményt a pandémia miatt hibrid formában rendezik meg. Néhány hagyományos eseményről le is mondtak, hogy elkerüljék a tumultust. A koncerteket, színházi előadásokat vagy kiállításokat azok látogathatják, akiket a koronavírus ellen beoltottak, vagy átestek a Covid-19-en, és erről igazolással rendelkeznek.

Aranyérmet szerzett Liu Shaoang a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 500 méteres versenyében a pekingi téli olimpián. A 23 éves gyorskorcsolyázó Magyarország első egyéni olimpiai bajnoka lett a téli játékok történetében. Magyarország jelenleg egy arannyal és két bronzzal a 18. helyen szerepel az éremtáblázaton, megelőzve 8 országot, a többi között Csehországot és Szlovákiát is. A lista élén Norvégia áll.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×