eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Az országgyűlési választás és a népszavazás hirdetménye a Nemzeti Választási Irodában 2022. január 17-én. Elkészült az április 3-ai országgyűlési választás és a vele egy napon rendezett országos népszavazás hirdetménye, hamarosan elkezdik kiszállításukat a választási irodákhoz, és várhatóan még a héten minden településen kihelyezik őket.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Két pártot utasított vissza az NVB

Már 48-ra nőtt a nyilvántartásba vett jelölőszervezetek száma

Újabb két jelölőszervezetet vett nyilvántartásba az áprilisi országgyűlési választásra hétfői ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), ezzel 48-ra nőtt a számuk. Négy évvel ezelőtt 101 pártot vett nyilvántartásba a bizottság, továbbá mind a 13 országos nemzetiségi önkormányzatot.

Az országgyűlési választáson indulni szándékozó jelölőszervezeteknek nyilvántartásba kell vetetniük magukat; a szervezetek folyamatosan juttatják el kérelmeiket az NVB-hez. A közös jelöltet, listát állító jelölőszervezeteknek külön-külön kell nyilvántartásba vetetniük magukat.

Az NVB-nek a bejelentéstől számított négy napon belül kell döntenie a jelölőszervezet nyilvántartásba vételéről, ehhez előbb a Nemzeti Választási Iroda ellenőrzi a bejelentett szervezet létezését és adatainak hitelességét a civil szervezetek bírósági nyilvántartásában.

Korábban az NVB már nyilvántartásba vett 35 pártot, valamint az országos nemzetiségi önkormányzatok közül tizenegyet.

A testület hétfői, online ülésén további két pártot vett nyilvántartásba, ezek - a kérelmek beérkezési sorrendjében - a következők:

  • Vállalkozók Szövetsége a Reformokért,
  • a Reformerek Nemzeti Párt.

Az NVB ugyanakkor visszautasította a Magyar Nemzeti Párt nyilvántartásba vételét, mert aki a pártot bejelentette, nem szerepel a civil szervezetek közhiteles nyilvántartásában a szervezet képviseletére jogosultként. Az NVB ugyancsak visszautasította a Magyar Nemzeti Rend Párt nyilvántartásba vételét, mert a bejelentéskor hiányosan volt kitöltve az egyik nyomtatvány.

A határozatok nem jogerősek, három napon belül felülvizsgálat kérhető ellenük a Kúriánál.

Az április 3-ai parlamenti választáson országos pártlistát az a párt állíthat, amely legalább tizennégy megyében és a fővárosban, legalább 71 egyéni választókerületben önálló jelöltet állított.

Országos nemzetiségi önkormányzat nemzetiségi listát állíthat, ehhez az kellett, hogy a közgyűlés január 31-ig döntsön erről. A nemzetiségi lista állításához szükséges a névjegyzékben nemzetiségi választópolgárként szereplő választópolgárok legalább egy százalékának ajánlása is.

Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) múlt hétfői közgyűlésén nem sikerült megállapodni a jelöltekről, ezért az önkormányzat nem állíthat nemzetiségi listát az április 3-ai országgyűlési választásra.

Az országos listákat legkésőbb február 26-án 16 óráig kell bejelenteni a Nemzeti Választási Bizottságnál.

Az Országos Bírósági Hivatal közlése szerint a civil szervezetek bírósági nyilvántartásában 267 jogerősen bejegyzett párt szerepel, ennyi vetethetné magát nyilvántartásba az NVB-nél az országgyűlési választásra.

Az NVB hétfői ülésén arról is döntött, hogy az országos népszavazás kampányában az RTL Klubon a kormány és az országgyűlési frakcióval rendelkező pártok egyenként - a négy kérdésben összesen - 18 perc 45 másodperc időtartamban jogosultak közzétenni politikai reklámjukat.

A jogszabály szerint azok az országos kereskedelmi televíziók és rádiók, amelyek az országgyűlési képviselő-választás, illetve a vele egy napon tartandó országos népszavazás kampányidőszakában politikai reklámot kívánnak közzétenni, február 12-én 16 óráig jelenthetik ezt be a Nemzeti Választási Bizottságnál, megjelölve a politikai reklámok közzétételére szánt időtartamot.

A Magyar RTL Televízió Zrt. a jogszabályban előírt határidőn belül, február 3-án jelentette be az NVB-nél, hogy az RTL Klub csatornáján a népszavazási kampányidőszakban biztosítani kívánja politikai reklám közzétételének lehetőségét, összesen 150 perc időtartamban. Az országos népszavazás kampányidőszakában politikai reklámot a kormány és az országgyűlési képviselőcsoporttal rendelkező pártok tehetnek közzé, az NVB ennek alapján megállapította, hogy a kormány és a frakciók a négy kérdésben, összesen 18 perc 45 másodperc időtartamban jogosultak közzétenni politikai reklámjaikat az RTL Klubon a február 12-én kezdődő kampányban.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×