INFORÁDIÓ
2022. december 1. csütörtök
Elza

bkk

veszélyhelyzet

koronavírus

igazolvány

érvényesség

kedvezmény

Védőmaszkot viselő utasok a Wesselényi utca villamosmegállóban 2020. április 27-én. Ettől a naptól csak sállal, kendővel vagy maszkkal eltakart arccal szabad felszállni a fővárosi tömegközlekedés járataira, s így lehet csak boltba menni és taxival utazni a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében. Az intézkedés nem vonatkozik a 6 éven aluli utasokra. A rendelkezés betartásának elősegítése érdekében a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a Főpolgármesteri Hivatal több csomópontban mosható és vasalható textilmaszkot oszt az utazóknak.

Fontos figyelmeztetés érkezett a BKK-tól

Infostart

A kellemetlenségek elkerülése végett, utazás előtt érdemes ellenőrizni az igazolványok érvényességét.

Még hatályosak a veszélyhelyzet idején érvényes intézkedések, ezért a Budapesti Közlekdési Központ összefoglalta ügyfeleinek, hogy a szabályos utazás érdekében mire érdemes odafigyelni az egyes igazolványtípusokkal, valamint igazolásokkal kapcsolatban:

  • Igazolványok és okmányok. A 2020. március 11. és július 3. között lejárt igazolványok, továbbá a 2020. november 4. és 2022. május 31. között lejárt, illetve lejáró, magyar hatóság által kiállított, személyazonosításra alkalmas okmányok (például: személyi igazolvány, lakcímkártya, útlevél, vezetői engedély) 2022. június 30-ig érvényesek. A tartózkodási, letelepedési és bevándorlási okmányok kivételt jelentenek, ezek közül csak a 2020. november 4. és 2022. február 28. között lejárt, illetve lejáró okmányok érvényessége hosszabbodik meg június 30-ig.

  • Diákigazolványok. A 2019/2020-es és a 2020/2021-es tanév I. és II. féléves felsőoktatási, illetve köznevelési, valamint a 2021/2022 tanév I. féléves felsőoktatási érvényesítő matricával ellátott diákigazolványokat 2022. június 30-ig érvényes okmányként fogadják el. Ugyanez a szabály vonatkozik azokra a diákigazolványt helyettesítő igazolásokra, amelyeket a tanintézmények elektronikus formában küldtek el a diákoknak, és azokat kinyomtatva használták eddig a tanulók. Azokat az igazolásokat, amelyek a rajtuk feltüntetett érvényességi idő szerint 2020. november 4-én vagy azt követően járnak le, szintén érvényesnek tekintik.

  • Egyéb igazolások. Szintén meghosszabbított érvényességi idővel használhatók egyes további, utazási kedvezményre jogosító igazolások is: a BKK oldala szerinti helyi és helyközi utazási kedvezményekhez szükséges, de 2020. március 11. és július 3. között lejárt igazolványok, továbbá a 2020. november 4. és 2022. május 31. között lejárt, illetve lejáró igazolások ugyancsak 2022. június 30-ig érvényesek.
    A Budapesti Közlekedési Központ felhívja azonban a figyelmet arra, hogy a bérletigazolványok érvényességét nem hosszabbították meg, továbbá az álláskereső bérlet kiváltásához és a kisgyerekes bérletigazolvány érvényesítéséhez szükséges igazolásokra sem vonatkozik a hosszabbítás.

  • Egészségügyi dolgozók és egyes további személyek díjmentes utazásának feltételei. A járvány elleni védekezésben részt vevő egészségügyi dolgozók, egészségügyi hallgatók, illetve egyes további személyek (szociális ágazatban dolgozók, közszolgálati tisztviselők, valamint rendvédelmi és honvédelmi hivatásos állomány tagjai) díjmentes utazása a veszélyhelyzet megszűnését követő 14. napig tart. A veszélyhelyzet megszűnésének napja egyelőre nem ismert. Az érintettek díjmentes utazásra való jogosultságáról, valamint az ehhez szükséges igazolásokról a BKK oldalán lehet tájékozódni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018