eur:
392.13
usd:
366.61
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pexels.com

Covid-utóhatás: zuhan az állat-örökbefogadási kedv

Kifejezetten nehéz időszakát éli ma Magyarországon az állatvédelem, így a lehető legjobbkor irányítja a figyelmet az ügy fontosságára a frissen aláírt Állatvédelmi Kódex – véli a Noé Állatotthon Alapítvány szóvivője. A kezdeményezéshez a rendőrség, a Magyar Vadászati Védegylet, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vagy az Agrárkamara mellett többek között a civilszervezet is csatlakozott.

Soha jobbkor nem jöhetett volna az Állatvédelmi Kódex, hiszen jelen pillanatban egyik legnehezebb korszakát éljük a magyar állatvédelemnek, elképesztő módon megugrott a bajba jutott állatok száma – fogalmazott a Noé Állatotthon Alapítvány szóvivője. Egyes becslések szerint három-négyszer több a kóbor állat, az ismertté váló állatbántalmazások száma, a rossz tartás, a nem az állat jóléte szerinti gondozás pedig megkétszereződött az utóbbi időben. Mindeközben az általános megélhetési nehézségek, költözési hullámok olyan létbizonytalanságot okoztak az emberekben, hogy az örökbefogadási kedv rettentően csökken – hívta föl a figyelmet Schneider Kinga.

A Noé Állatotthon Alapítványnál úgy vélik, a fentiekre összességében nagy befolyással bírt a pandémia. A létbizonytalanság ugyanis sokak számára gát, hogy újabb „családtagot” fogadjanak örökbe, de a már meglévők helyzetét sem pozitívan befolyásolja. „Amikor kimozdulnak az emberek a konfortzónájukból, akkor az elsők, akik bajba kerülnek, a kis kedvencek” – mutatott rá.

Schneider Kinga szerint a most elfogadott kódex nagyon jól fedi le szinte minden olyan fajsúlyos kérdését az állatvédelemnek, amely napjaink égető problémája, legyen szó az állatjólétről, az állatkísérletekkel kapcsolatos állatvédelmi törekvésekről, a fenntarthatóságról, vagy akár a természetvédelmi látásmódról.

Kiemelte: az állatvédelem és az állatjólét szabályozására egy eléggé bonyolult és összetett jogszabályi rendszer létezik, amelynek egy része az állatvédelmi törvény, a másik része – elnagyolva – a büntető törvénykönyv. „De ugye tudjuk, hogy

minden törvény annyit ér, amennyit betartanak és betartatnak belőle, ebből a szempontból igencsak gyerekcipőben járunk,

bár a törekvések elindultak, de ez még mindig nem elegendő” – jegyezte meg. Szerinte ebből a szempontból is nagyon fontos a kódex, mert azt támasztja alá, hogy tájékoztatni kell az embereket arról, hogy a felelősségvállalás egyéni döntés, de egyben céges, akár szervezeti formában is szükséges.

A Noé Állatotthon Alapítvány szóvivője egyetértett abban, hogy az Állatvédelmi Kódex egy vállalás, egy iránymutatás, és igazán akkor lesz értelme, és akkor fog nagyon nagy teret kapni, ha ehhez minél több olyan cég, szervezet, oktatási intézet csatlakozik, amelyek valóban komolyan gondolják az abban foglaltakat, és ténylegesen a magukévá tudják tenni, nemcsak gondolati szinten, hanem a gyakorlatba átültetve is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×