INFORÁDIÓ
2021. október 19. kedd
Nándor

pokorni zoltán

parkolás

hegyvidéki önkormányzat

Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere az Ostrom 75 című kiállítás sajtótájékoztatóján az I. kerületi városházán 2020. február 7-én. Közös kiállítással emlékezik Budapest 1944-es ostromára az I., a II. és a XII. kerület önkormányzata. A tárlat február 8-tól 11-ig öt helyszínén, a Kapisztrán téren, az Ördögárok mellett az Akadémia Parknál, a Széll Kálmán téren, a Széna téren és a Városmajorban nyolcvan fényképen mutatja be az ostrom napjait.

A Hegyvidéken is tervezik már a lakossági parkolást

Infostart / InfoRádió - Szabó S. Gergő

A XII. kerületi lakosok számára is egyre komolyabb nehézséget jelent a parkolás, ezért a Hegyvidéki Önkormányzat a városrész egyes övezeteiben elindította a lakossági parkolás tervezését – mondta az InfoRádiónak Pokorni Zoltán polgármester.

A Hegyvidéki Önkormányzat felmérést végzett a kerület egyik legsűrűbben lakott körzetében, hogy támogatnának-e az ott élők, pontosabban a gépkocsival rendelkezők egy olyan rendszert, mint amilyen az V. és a VI. kerületben már kialakulni látszik, miszerint este 6 órától reggel 8 óráig a parkolók legalább egyharmadát csak ők használhatnák. Pokorni Zoltán az InfoRádiónak kifejtette: a kérdések arra vonatkoztak, hogy támogatnák-e a hegyvidékiek a rezidens parkolást önmagában, vagy úgy, hogy ez össze van kapcsolva kötelező jelleggel mikromobilitási pontokkal, vagy egyáltalán nem támogatnák.

„Talán nem nehéz kitalálni, hogy az első verzió kapta messze a legtöbb szavazatot – tette hozzá a polgármester –, 80 százalék fölötti volt ennek a támogatása.”

Az önkormányzat első körben az Alkotás utca–Csörsz utca–Avar utca környékén szeretné kialakítani a lakossági parkolást,

és ennek a tapasztalatai alapján mennének tovább, kiterjesztve azt az egész hegyvidéki parkolási zónára. Pokorni Zoltán emlékeztetett, az ügy kapcsán össze vannak „láncolva” a fővárossal, hiszen a közutak szabályozása, a közlekedési táblák ügye hozzájuk tartozik, már csak azért is, mert az utak egy részének a Fővárosi Önkormányzat a tulajdonosa, illetve kezelője.

A kerületi vezető hozzátette: a Hegyvidék mint peremkerület kapcsán fölmerült egy másik probléma – szemben a pesti oldallal, ahol kerülethatártól kerülethatárig tartanak a pakolási övezetek –, ugyanis a parkolási övezet a kerületen belül ér véget. Ennek jellegzetessége viszont, hogy az első nem fizetős utcában rengetegen állnak, ami érthető, azonban az ott lakók számára nagyon kedvezőtlen. Az önkormányzat ezek esetében ugyancsak egy rezidens parkolási rendszer kialakításában gondolkodik, csak nem éjszaka, hanem 0–24 órában, hiszen inkább a nappali használat a meghatározó, fenntartva parkolóhelyeket a helyben lakók számára. „Itt is minimum az egyharmadot tartanánk jónak” – jegyezte meg a polgármester.

Az új parkolóterületek tényleges kialakításához elsőként a BKK-nak kell közlekedési terveket készítenie, Pokorni Zoltán ugyanakkor bízik abban, hogy mindkét javaslatukban sikerül majd megállapodniuk a fővárossal.

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Kapcsolódó hang

A Hegyvidéken is tervezik már a lakossági parkolást
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018