eur:
394.29
usd:
370.33
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
2021. február 1-jén közreadott kép a Google  amerikai informatikai óriáscég székházáról az egyesült államokbeli Mountain View-ban 2013. január 3-án. Scott Morrison ausztrál miniszterelnök 2021. február 1-jén bejelentette, hogy Ausztráliában a Microsoft Bing keresőjét fogják használni, amennyiben a Google és a Facebook betartja fenyegetését és korlátozza a szolgáltatásait az ausztrál felhasználók számára. Az ausztrál kormány  médiapiacot szabályozó kódexének tervezete szerint a két amerikai vállalatnak a törvény hatályba lépését követően fizetnie kell a helyi sajtóorgánumokból átvett hírtartalmakért.
Nyitókép: MTI/AP/Marcio Jose Sanchez

Óriási bírságot kapott a Google

A cég globálisan is teszteli a Franciaországban bevezetett változtatásokat.

A francia versenyhivatal 220 millió eurós (több mint 76 milliárd forintos) bírságot szabott ki a Google amerikai vállalatra az online reklámpiacon folytatott gyakorlata miatt, és reformokra szólította fel az óriáscéget.

A Google jelezte: megállapodott a versenyhivatallal többféle megoldásról, amely hozzájárulhat az online reklámpiaci működésének javításához.

A Google France jogi igazgatója, Maria Gomri a vállalat blogján közzétett reakciójában rámutatott: a következő hónapokban tesztelik és fejlesztik ezeket a módosításokat, amelyek közül többet globálisan is bevezetnek.

Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter üdvözölte a versenyhivatal döntését, amely lehetővé tette a Google szankcionálását annak súlyosan versenysértő gyakorlata miatt.

"Elengedhetetlen, hogy a területünkön működő internetes óriásvállalatok betartsák versenyszabályainkat"

- húzta alá a miniszter.

A versenyhivatal eljárása a programozott hirdetési piacot veszi célba. Ennek során a hirdetők egy valós idejű, licit alapú platformon vásárolják meg az internetezők profilja alapján testre szabott hirdetések jogát.

Ugyanakkor a Google az online reklámpiac más szegmenseiben is jelen van, köztük a kiadó reklámfelületeket értékesítő reklámszervereken.

A techóriás ezt a vertikális integrációt eddig arra használta, hogy a legkedvezőbb árat ajánlva jogosulatlan versenyelőnyhöz jusson - magyarázta a francia versenyhivatal elnöke, Isabelle de Silva.

A tisztségviselő szerint történelmi döntés született, mert ez volt az első alkalom, hogy a döntéshozók az online hirdetések alapját jelentő licitmechanizmusok komplex algoritmusainak működésén alapuló ítéletet hoztak.

A versenyhivatal három sajtócsoport, a francia Le Figaro, a belga Rossel és globális médiaóriás, a News Corp megkeresésére foglalkozott az üggyel.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×