eur:
394.03
usd:
365.68
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Újabb 61 ember halt bele a koronavírus okozta betegségbe Magyarországon - a nap hírei

Szociális lakásügynökség létrehozását javasolja az LMP. Az ombudsmanhoz fordult a fél éve tartó gyülekezési tilalom miatt a független Szél Bernadett.

Újabb 61 ember halt bele a koronavírus okozta betegségbe Magyarországon, és 718 esetben mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Kórházban 2270 embert ápolnak, közülük 261-en vannak lélegeztetőgépen. A járvány kezdete óta 29 ezer 175-en haltak meg Az aktív fertőzöttek száma megközelíti a 144 ezret. Eddig több mint 4 millió 600 ezer embert oltottak be Magyarországon, közülük több mint 2 millió 700 ezren a második vakcinát is megkapták.

Minden korcsoport folyamatosan regisztrálhat az oltásra, ezt követően pedig állandó jelleggel lehet időpontot foglalni az oltópontokra a Sinopharm-, az AstraZeneca-, a Pfizer- és a Szputnyik vakcinákra - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője. Galgóczi Ágnes az M1-en fontosnak nevezte, hogy az oltásra érkező 16-18 évesek vigyék magukkal a szülői beleegyező nyilatkozatot.

Szerbiában meghaladta a négymilliót a beadott koronavírus elleni vakcinák száma. Több mint 1,7 millióan már a második adag oltást is megkapták. A belgrádi válságstáb döntése szerint ha továbbra is folyamatosan csökken az új fertőzöttek száma, és nő a beoltottak aránya, június 21-e után szinte teljes nyitásra lehet számítani Szerbiában.

A brit egészségügyi miniszter szerint a jelenleg alkalmazott koronavírus elleni oltások az indiai mutáns ellen is védenek. Matt Hancock elmondta: a variáns több helyen, de kis számban okozott fertőzéseket, de a beoltottaknál egyetlen halálesetet sem okozott. A tárcavezető biztonságosnak tartja a hétfői nyitást. Nagy-Britanniában az éttermek, a pubok és a bárok megnyithatják beltéri kiszolgáló helyiségeiket, kinyithatnak a mozik, a színházak, a koncerttermek, a múzeumok és a stadionok, ismét fogadhatnak vendégeket a szállodák és egyéb turisztikai szálláshelyek, és lehetővé válik a turisztikai célú utazás az országon belül.

Szociális lakásügynökség létrehozását javasolja az LMP. Az ellenzéki párt társelnöke botrányosnak nevezte a lakástörvény módosítására benyújtott fideszes javaslatot. Kanász-Nagy Máté hangsúlyozta: az LMP szociális lakásügynökség koncepciója segítséget nyújthatna a koronavírus-járvány alatt bajba került családoknak, továbbá a devizahitel-károsultaknak és az önálló életet kezdő fiataloknak is.

Az ombudsmanhoz fordult a fél éve tartó gyülekezési tilalom miatt Szél Bernadett független országgyűlési képviselő. A politikus azt várja, hogy az állampolgári jogok biztosa foglaljon állást és indítson átfogó vizsgálatot a közügyekben való demokratikus állampolgári részvétel teljes ellehetetlenítése miatt. Szél Bernadett közleménye szerint a megszakításokkal már egy éve tartó általános gyülekezési tilalom minden, még a tiltakozás járványbiztos formáját is szigorúan tiltja, súlyos büntetésekkel sújtva azokat, akik élni kívánnak alapvető állampolgári jogaikkal.

A Magyar Orvosi Kamara szerint az egészségügyi rendszer sikeres átalakításához biztosítani kell a dolgozók pályán maradását. A köztestület elnöksége komolytalannak tartja, hogy a fenntartó minisztérium a szakmai kollégium tagozataitól mindössze két munkanapos határidővel kért javaslatot arra, hogy országosan hol, milyen kapacitással, hány fekvő- és járóbeteg-intézményre lenne szükség. A kamara arra is figyelmeztetett, hogy az egészségügyi jogviszonyról szóló törvény után egy kierőszakolt, konszenzus nélküli átalakítás miatt a szakdolgozók tömege hagyhatja el ismét a közszolgáltatást.

Folytatódtak a kölcsönös rakétatámadások Izrael és a Gázai övezet iszlamista szervezetei között. A harcok hétfő esti megindítása óta mintegy háromezer rakétát lőttek ki Izrael irányába gázai fegyveresek, de túlnyomó többségüket a légvédelem elfogta. Az izraeli hadsereg közlése szerint Gázában légicsapásokkal leromboltak egy hatemeletes épületet, valamint a Hamász egyik fegyverraktárát.

Összehívta a Külügyi Tanács rendkívüli ülését az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a kiéleződött izraeli-palesztin konfliktus miatt. Az Európai Unió tagállamainak külügyminisztereit tömörítő testület kedden videokonferencián vitatja meg a kialakult helyzetet.

Elutasítja a homofóbia minden formáját az Európai Unió – jelentette ki a közösség kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Josep Borrell a gyűlölet és kirekesztés elleni világnapon megismételte: az unió elkötelezett, hogy tiszteletben tartsa és védje a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszexuális személyek emberi jogait.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×