eur:
395.52
usd:
364.84
bux:
65628.8
2024. március 19. kedd Bánk, József
Somogyi Nóra asszisztens oltáshoz készíti elő a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcinát a Békés Megyei Központi Kórház, Dr. Réthy Pál Tagkórház egyik oltópontján Békéscsabán 2021. május 10-én.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Magyarország térhet vissza először a normál élethez Európában Orbán Viktor szerint - a nap hírei

Egy nap alatt 71 ember halt meg a koronavírus okozta betegség szövődményeiben Magyarországon. A Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje lesz Karácsony Gergely főpolgármester az ellenzéki előválasztáson.

Egy nap alatt 71 ember halt meg a koronavírus okozta betegség szövődményeiben és újabb 1.190 embernél igazolták a kórokozót Magyarországon. 2.612 koronavírusos beteget ápolnak kórházban. Az aktív fertőzöttek száma 158 ezer. A járvány kezdete óta már több mint 795 ezren kapták el a vírust és több mint 29 ezren haltak meg a betegségben.

A miniszterelnök szerint Európában Magyarország térhet vissza először a normál élethez. Orbán Viktor a Kossuth rádióban megerősítette: 5 millió beoltottnál várhatóak az újabb lazítások pünkösd környékén. Hozzátette: augusztusig bizonyos rendezvényekhez védettségi igazolvány kell. A kormányfő kiemelte: már annyi koronavírus elleni vakcina van az országban, hogy aki akarja, bármikor beoltathatja magát.

Már négyszer annyi a koronavírusból meggyógyultak száma mint az aktív fertőzötteké - jelentette ki az országos tisztifőorvos. Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján azt mondta: lassan a vége felé közeledik a harmadik hullám, de még nem zárult le a világjárvány.

Magyarországon már több mint 4 és fél millióan kapták meg a koronavírus elleni vakcina legalább első adagját - közölte az országos oltási munkacsoport vezetője. György István hozzátette: az 5 millió regisztrált 81 százaléka már megkapta legalább az első oltását.

Már letölthető a védőoltást igazoló mobilalkalmazás. Az EESZT nevű, ingyenes applikáció igazolja az oltás tényét, ezzel képes a védettségi igazolvány kiváltásra.

Csehországgal is létrejött a megállapodás, így szombattól karantén-, vagy tesztelési kötelezettség nélkül utazhatnak a beoltott magyarok és csehek a két ország között - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter kiemelte: az oltási igazolványokat a két ország kölcsönösen elismeri függetlenül a beadott oltóanyag fajtájától.

Szlovákiában holnap véget ér a koronavírus járvány miatt tavaly októberben bevezetett vészhelyzet. Ezzel megszűnik a kijárási tilalom, és a gyülekezési szabadságra vonatkozó korlátozások is.

A gyermekek oltása helyett a szegényebb országok vakcinával ellátására szólította fel a gazdag államokat az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz fontosabbnak nevezte a rosszabb helyzetben lévő térségek lakóinak immunizálását a fiatalok beoltásánál.

A világjárvány utáni újraindulás jelképének tartja a szeptemberi budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust Erdő Péter bíboros. Az esztergom-budapesti érsek egyebek mellett Ferenc pápa részvételéről egyeztetett a Vatikánban. Elmondta: a katolikus egyházfő a Hősök terén mutatja be a zárómisét.

A miniszterelnök szerint már a járvány előtti számokat mutatják a foglalkoztatási adatok. Orbán Viktor reggeli rádióinterjújában azt mondta: Magyarországon ma annyian dolgoznak, mint a járvány előtt, és arra számít, hogy a munkanélküliség alacsonyabb lesz, mint a válság előtt.

Megalapozottnak tartja a 2022-es központi költségvetési törvényjavaslatot az Állami Számvevőszék. A szervezet értékelése szerint a tervezett bevételi előirányzatok teljesíthetők, a kiadási előirányzatok pedig elegendők a közfeladatok ellátására.

Meghosszabbítják a hitelmoratóriumot – értesült a Portfólió. A gazdasági portál úgy tudja, hogy a mostanihoz hasonló formában június helyett augusztus végéig maradhat meg a törlesztési moratórium. Ugyanakkor arra is lehet mód, hogy aki nyár végéig külön jelzi igényét, az a jövő évi választások utánig, 2022 közepéig veheti igénybe a törlesztés szüneteltetésének lehetőségét.

A Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje lesz Karácsony Gergely az ellenzéki előválasztáson. A párt közleménye szerint a küldöttgyűlés felkérte Karácsony Gergely társelnököt, Budapest főpolgármesterét, hogy miniszterelnök-jelöltként széles körű társadalmi koalíciót létrehozva képviselje a párt programját, a zöld és szociális fordulat esélyét.

Elhunyt Balassa Sándor Erkel Ferenc- és Kossuth-díjas zeneszerző. A Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet művésze, a kortárs magyar zene sokoldalú alakja 86 éves volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×