eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Egy fiatal megkapja a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina első adagját a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház oltópontján 2021. május 13-án. Ezen a napon 101 kórházi oltóponton megkezdődött azoknak a 16-18 éveseknek az oltása, akik már regisztráltak és időpontot is foglaltak.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

A víruskutató reméli, ősszel valamennyi diák oltva mehet majd iskolába

Már oltják a tinédzsereket Magyarországon. A miniszterelnök április végén jelentette be, hogy a 16–18 évesek is megkaphatják a Pfizer/BioNTech vakcináját. A korosztály csaknem fele, több mint 90 ezer fiatal regisztrált már az oltásra.

Mint ismert, a 18 éven aluliaknak az oltáshoz szülői engedélyre is szükségük van, ezt kinyomtatva, kitöltve és aláírva vinniük kell magukkal az oltópontra.

A fiatalok oltása csütörtöktől jövő keddig tart, azok a 16–18 éveseknek, akik regisztráltak, még tudnak időpontot foglalni.

Rusvai Miklós víruskutató a Euronews-nak megismételte, tapasztalatai szerint a vírus nem közömbös a fiatalok szervezetére sem. A poszt-covidos tünetek sokszor hónapokkal a fertőzés átvészelése után jönnek elő – ezért is fontos a szakember szerint, hogy a fiatalabb korosztály is megkapja a vakcinát.

„Talán a legfontosabb szempont, bár ez magukban a fiatalokban talán nem tudatosul, hogy nem közömbös a fiatalok szervezetére sem, ha megfertőződnek. Tehát, ha enyhe, vagy akár tünetmentes fertőzésen is átesnek, akkor is a későbbiekben ennek hosszú távú következményei lehetnek – fogalmazott Rusvai Miklós – Látjuk a poszt-covidos vagy long-covidos betegeken, hogy sokszor hónapokkal vagy akár egy évvel a fertőzés átvészelése után jönnek elő a tüntetek.”

A víruskutató szerint őszre, a következő iskolaév kezdetéig már a fiatalabb korosztály is megkaphatja az oltást. „Vélhetőleg egyre lejjebb csúszik majd ez a korosztály, tehát a 16–18 évesek után jön majd a 12–15 éves korosztály. Őket oltják már az Egyesült Államokban, Izraelben, Kanadában, tehát megfelelő tapasztalattal rendelkezünk majd mire nálunk is elkezdődik az oltásuk.”

Ráadásul kísérleti csoportokon már folyik a 6–11 éves korosztály oltása is, emlékeztetett a szakember, aki úgy véli, hogy ősszel valamennyi iskolaköteles korú fiatal oltva mehet majd iskolába.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×