eur:
388.72
usd:
361.74
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Felpörög a szúnyogirtás a héten

A Tisza Jász-Nagykun-Szolnok megyei szakaszán, a Tisza-tónál, Békés megyében a Körösök mentén, a Duna Baranya megyei szakaszán, a Balatonnál és a Velencei-tónál folytatódik a héten a szúnyoglárvák elleni fellépés.

A folyamatosan melegedő időjárás miatt egyre több helyen indult meg a szúnyoglárvák fejlődése. Az elmúlt héten a Tisza Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyei szakaszán zajlott biológiai szúnyoggyérítés, repülőről permetezték a biológiai készítményt.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a következő napokban több Tisza menti területen, valamint a Tisza-tónál végeznek ugyancsak biológiai szúnyoggyérítést repülővel. Békés megyében, a Kőrösök térségében szintén légi módszert alkalmaznak, míg a Duna déli szakaszán földi permetezést. A Dunántúlon a Balatonnál és a Velencei-tónál az ilyenkor szokásosnál valamivel kisebb területet kell kezelni, főként az állandóan vízzel borított lárvatenyészőhelyeket veszik célba a szakemberek. Összesen 5000 hektárt kezelnek a következő napokban.

Az OKF felidézi: már az 1980-as évek közepétől alkalmaznak biológiai eljárást a Balatonnál, ezen a területen a szakemberek részletes ismeretekkel rendelkeznek a lárvák tenyészőhelyeiről. Jelenleg is zajlik a csípőszúnyogok főbb élőhelyeinek feltérképezése a Duna, a Tisza, a Dráva és a Kőrösök teljes magyarországi szakaszán, így

egyre pontosabban és hatékonyabban lehet alkalmazni a biológiai módszert.

A szúnyoglárvák nem csak a tavak és folyók mentén fejlődnek, megtalálhatóak szinte bármilyen vízben. Ezért is fontos, hogy a ház körüli tenyészőhelyeket megszűntessük, hiszen ezeket nem érinti a központi szúnyoggyérítés – emelik ki. Célszerű a vízgyűjtőként szolgáló kerti edényekből, virágcserepekből néhány naponta kiönteni az esővizet, az esővízgyűjtő hordókat pedig szúnyoghálóval lefedni. Érdemes a ház lévő vízelvezető árkokat rendben tartani, hiszen ha nem áll meg benne az esővíz, szúnyogok sem fejlődnek benne, sőt egy felhőszakadás utáni villámárvíz kialakulásának is kisebb az esélye, ha rendezett az árok – teszik hozzá.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×