eur:
393.1
usd:
367.29
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a kínai Chervon Group miskolci beruházásáról tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2020. október 19-én.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Szijjártó Péter: nem tekintjük Oroszországot biztonsági fenyegetésnek

Nekünk a nemzeti közösségek a külpolitika szívét és lelkét jelentik - hangsúlyozta a NATO-tagországok külügyminiszteri ülése után.

Magyarország nem tekinti Oroszországot az ország területét érintő közvetlen biztonsági fenyegetésnek, ugyanakkor érti és tiszteletben tartja azt, hogy a NATO más tagországai e tekintetben másként gondolkodnak - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter szerdán Brüsszelben, a NATO-tagországok kétnapos külügyminiszteri ülését követően.

Szijjártó Péter magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta, Magyarország elkötelezett NATO-tagként midig is szolidáris volt a szövetségeseivel. Hozzájárult ahhoz, hogy a NATO megerősítő intézkedéseket hajtson végre a keleti szárnyán, és hozzájárult a balti országok biztonságához.

Kijelentette azt is, hogy mivel Magyarország szolidáris a szövetségeseivel, elvárja, hogy a szövetségesek is szolidárisak legyenek vele akkor, amikor Ukrajnában a magyar nemzeti közösség jogainak szisztematikus és súlyos megsértése zajlik.

"Nekünk a nemzeti közösségek a külpolitika szívét és lelkét jelentik. Mindig is ki fogunk állni a magyar nemzeti közösségek jogaiért, teljesen függetlenül e közösségek létszámától"

- fogalmazott.

A miniszter elfogadhatatlannak nevezte, hogy a magyar közösségnek több területet érintően is több joga volt a szovjet időkben, mint amit a mostani jogszabályok biztosítanak számára. Magyarország nem fogja elfogadni azt sem, hogy a nemzetiségi kérdések kétoldalú ügyet jelentenének, ugyanis nemzetközi szabványok és NATO-megállapodások rögzítik a nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartási kötelezettségét - húzta alá.

A külgazdasági és külügyminiszter kijelentette azt is, hogy Magyarország sosem fogja elfogadni az oroszok ukrajnai jelenlétére való hivatkozást magyarázatként a magyar nemzeti közösség jogainak megsértésére.

A kárpátaljai magyarok nem tehetnek arról, hogy milyen folyamatok zajlanak Ukrajna keleti részén - húzta alá. Magyarország azt várja a szövetségesektől, hogy tegyék világossá Ukrajna számára, hogy a NATO-val való szorosabb együttműködés előfeltétele a vállalt kötelezettségek teljesítése, amelyek között a kisebbségi jogok védelme is szerepel.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: ahhoz, hogy az érintett országok új forrásokból tudjanak gázt vásárolni, új energiaforrásokra, új infrastruktúrára, új útvonalakra és fejlesztésekre van szükség.

Az energiaforrások beszerzésének bővítéséhez szükség van az új gázvezetékek építésének támogatására,

illetve arra, hogy az értintett vállalatok ne pusztán pénzügyi szempontból, hanem stratégiailag tekintsenek erre - tette hozzá.

Reményét fejezte ki, hogy az Oroszországgal ápolt kapcsolatok kommunikációs csatornái nyitva maradnak a sarkalatos kérdések tekintetében fontos együttműködés fenntartására, illetve a tekintetben, hogy a következő időszakot kevésbé fogja meghatározni a kelet-nyugati szembenállás.

"Nekünk, közép-európaiaknak az az érdekünk, hogy kulturált, nyugodt és kölcsönös tiszteleten alapuló párbeszéd legyen Kelet és Nyugat között."

A külgazdasági és külügyminiszter kérdésre válaszolva azt közölte, Magyarország a vakcinabeszerzésre sosem ideológiai alapon tekintett. Itt lenne az ideje, hogy hazai és nemzetközi szinten is az oltásellenes, ideológiai alapra helyezett propagandát mindenki abbahagyja - tette hozzá Szijjártó Péter.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×