eur:
394.31
usd:
369.91
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
A balatonfüredi Sundancepark - egykori görög falu - épületei. Felszámolási eljárás indult a  parkot üzemeltető cég ellen. A hányatott sorsú épületegyüttest 1994-ben kezdték el építeni, azóta már több üzemeltetője volt. Az épületek több évig üresen álltak, többször felújították őket. A görög falu a felszámolási eljárás miatt valószínűleg idén is zárva lesz.
Nyitókép: MTI/Nagy Lajos

Végleg megpecsételődni látszik a balatoni patyomkinfalu sorsa

A város szégyenfoltjaként emlegetett terület sorsát évek óta igyekszik megoldani a városvezetés. Az önkormányzatnak most megvan a jogalapja arra, hogy a szezonális szórakozó negyedként működő, egykori görög falut elbontassa.

„A volt görög falu építészetileg vállalhatatlan, egyáltalán nem illik a városba. A funkciója tulajdonképpen megszűnt, egy szezonális bulihely, ami viszont nem érdeke Fürednek. […] Évek óta keresi az önkormányzat a helyzet megoldását. Véleményem szerint el kell bontani az épületeket, most megvan ehhez a jogalapunk” – válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Bóka István, a város polgármestere.

Az épületek felszámolása csak akkor lehetséges, ha megszüntetik a nyolcvannál több tulajdonost felölelő társasházat, amihez azonban minden érintett beleegyezése szükséges.

Az önkormányzat a maga 41 százalékos részével a legnagyobb tulajdonos a társasházként működő közösségben. A szórakozó központot szezonálisan működtető S.D. Park Üzemeltető Kft. illetve a Masped eddig is partner volt a megszüntetésben, a 17 százaléknyi, 30–35 kisebb üzlettel rendelkező, kistulajdonossal kell megállapodni. Ebben az esetben csak az adás-vétel illetve a megfelelő jogalapú kisajátítás lehet a megoldás.

„Egy nagy zöldterületet, parkot szeretnénk itt kialakítani szigorúan ellenőrzött lakófunkcióval” – tette hozzá a polgármester, aki várja a fürediek észrevételeit, egyetértenek-e a tájidegen épületegyüttes elbontásával.

Balatonfüred, 2011. június 11.
A görög falu Balatonfüreden.
MTI/H. Szabó Sándor
A görög falu Balatonfüreden. MTI/H. Szabó Sándor

A köztudatba csak görög faluként bevonult nyolc hektáros negyed az év jelentős részében teljesen kihalt, szinte kísértetvárosként működik. Még 1993-ban kezdődött el az építkezés, amelyet aztán hosszú évekig nem sikerült befejezni. Az eredeti funkció hamar megbukott, de az új üzemeltetők érkezése sem hozott változást.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×