eur:
394.95
usd:
363.15
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Egy tyúk a Major Kft. tojótyúk telepén a Pest megyei Ráckevén 2016. november 18-án, ahol zárt technológiával közel százezres állományt tartanak. Az országos főállatorvos Békés, Bács-Kiskun és Csongrád megyékben elrendelte a baromfi zártan tartását november 15-én. Az előírás célja, hogy tovább csökkenjen a vadon élő madarakkal történő érintkezés lehetősége.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ólba a csirkékkel azonnal!

Azonnali hatállyal elrendelte a baromfik kötelező zártan tartását Bognár Lajos országos főállatorvos, mivel több európai országban is azonosították a magas patogenitású madárinfluenza-vírus jelenlétét olyan vadmadarakban, amelyek vándorlási útja Magyarországot is érinti.

A hírt bejelentő Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kiemelte: a madárinfluenza-vírus jelenleg főként vadmadarakban van jelen, de az elmúlt hetekben külföldi tenyésztett szárnyasállományokban is okozott már megbetegedést. A vándorló vadmadarak vonulási útvonalai Magyarország egész területét érintik, ezért nyilvánította a vírus megjelenésének veszélye szempontjából az ország egészét nagy kockázatúnak az országos főállatorvos.

A zártan tartás minden olyan állományra vonatkozik, ahol a kifutó felülről és oldalról nem védett megfelelő erősségű madárhálóval – tették hozzá.

Emellett kérik az érintett gazdákat és tenyésztőket a felelős állattartói magatartásra, a járványvédelmi előírások teljes körű betartására.

A Nébih közölte:

a baromfikat fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen kell etetni, itatni. A takarmányt zárt, fedett helyen kell tárolni.

Az alom tárolását lehetőleg fedett, zárt helyen vagy fóliával letakarva kell biztosítani. Ezzel a szárnyasok és vadon élő madarak érintkezését lehetőség szerint ki kell zárni.

Az állatok megbetegedését, illetve annak akár a legcsekélyebb gyanúját azonnal be kell jelenteni az állategészségügyi szolgálat felé. Amennyiben az állattartó részéről ez nem valósul meg, az az állami kártalanításból való kizárást vonja maga után – hívták fel a figyelmet.

Az országos főállatorvosi határozatok, a járványvédelmi minimumfeltételek és további hasznos, naprakész információk, beleértve a nemzetközi terjedésről szóló legfrissebb adatokat is, elérhetők a Nébih honlapján létrehozott tematikus aloldalon.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×