INFORÁDIÓ
2021. szeptember 28. kedd
Vencel

evangélikus egyház

koronavírus-járvány

templom

Bán Tamás orgonaművész a budavári evangélikus templomban tartott húsvétvasárnapi istentiszteleten 2020. április 8-án. A szertartást, amelyen a koronavírus-járvány miatt hívek nem vehetnek részt, ezen a napon rögzítették és majd húsvétvasárnap lesz látható a Budavári Evangélikus Templom és Gyülekezet youtube csatornáján.

Döntöttek az evangélikus templomokról is

Infostart

Az evangélikus templomokat nem zárják be, az istentiszteletek is megtarthatók, de azokon az éneklés és az úrvacsoraosztás nem megengedett.

A koronavírus-járvány miatt meghirdetett veszélyhelyzet idejére a püspökök kérése, hogy nyilvános istentiszteletet csak ott szervezzenek, ahol az a templom mérete vagy a gyülekezet kis létszáma miatt biztonságosan, egymás iránti felelősséggel, a "hatályos állami és önkormányzati védelmi intézkedésekkel összhangban" megtartható – olvasható a Magyarországi Evangélikus Egyház püspöki tanácsának az MTI-hez is eljuttatott szerdai pásztorlevelében. "Az alkalmakon a járvány terjedése szempontjából különösen veszélyes éneklés és úrvacsoraosztás nem megengedett".

Ha a gyülekezet elnöksége úgy ítéli meg, hogy a tárgyi vagy személyi feltételek nem adottak a védekezési szabályok betartásához, a püspöki tanács a személyes találkozással járó istentiszteleti alkalmak elhagyását és online istentiszteletek tartását javasolja.

Kérik továbbá a közösségeket, hogy ne tartsanak gyülekezeti hétközi programokat személyes jelenléttel, és a testületi üléseket és választásokat is halasszák el

a veszélyhelyzet utáni időre.

A püspökök javasolják a tavasszal már kipróbált online és egyéb alternatív, biztonságos megoldásokat, hozzátéve, hogy sokaknak "lelki épülést jelent, ha írott igehirdetéseket vehetnek kézbe", és a lelkészek összefogásával akár több gyülekezethez is lehet előzetesen rögzített igehirdetést eljuttatni.

A lelkészeket arra is kérik, hogy végezzenek telefonos és internetes lelkigondozást, a híveket pedig arra, hogy "éljenek a szétszakadozottságban is közösséget teremtő ima erejével".

Úgy fogalmaztak: "Hordozzuk imádságos szeretetben közösségeink mellett a betegeket, orvosokat és ápolókat, szociális és diakóniai dolgozókat és ellátottakat, valamint egyházi iskoláinkat."

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt
A címlapról ajánljuk

Elhunyt Szilvágyi Sándor

Életének 57. évében vasárnap este elhunyt Szilvágyi Sándor Artisjus- és Liszt Ferenc-díjas gitárművész...
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018