eur:
392.89
usd:
366.03
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Bán Tamás orgonaművész a budavári evangélikus templomban tartott húsvétvasárnapi istentiszteleten 2020. április 8-án. A szertartást, amelyen a koronavírus-járvány miatt hívek nem vehetnek részt, ezen a napon rögzítették és majd húsvétvasárnap lesz látható a Budavári Evangélikus Templom és Gyülekezet youtube csatornáján.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Döntöttek az evangélikus templomokról is

Az evangélikus templomokat nem zárják be, az istentiszteletek is megtarthatók, de azokon az éneklés és az úrvacsoraosztás nem megengedett.

A koronavírus-járvány miatt meghirdetett veszélyhelyzet idejére a püspökök kérése, hogy nyilvános istentiszteletet csak ott szervezzenek, ahol az a templom mérete vagy a gyülekezet kis létszáma miatt biztonságosan, egymás iránti felelősséggel, a "hatályos állami és önkormányzati védelmi intézkedésekkel összhangban" megtartható – olvasható a Magyarországi Evangélikus Egyház püspöki tanácsának az MTI-hez is eljuttatott szerdai pásztorlevelében. "Az alkalmakon a járvány terjedése szempontjából különösen veszélyes éneklés és úrvacsoraosztás nem megengedett".

Ha a gyülekezet elnöksége úgy ítéli meg, hogy a tárgyi vagy személyi feltételek nem adottak a védekezési szabályok betartásához, a püspöki tanács a személyes találkozással járó istentiszteleti alkalmak elhagyását és online istentiszteletek tartását javasolja.

Kérik továbbá a közösségeket, hogy ne tartsanak gyülekezeti hétközi programokat személyes jelenléttel, és a testületi üléseket és választásokat is halasszák el

a veszélyhelyzet utáni időre.

A püspökök javasolják a tavasszal már kipróbált online és egyéb alternatív, biztonságos megoldásokat, hozzátéve, hogy sokaknak "lelki épülést jelent, ha írott igehirdetéseket vehetnek kézbe", és a lelkészek összefogásával akár több gyülekezethez is lehet előzetesen rögzített igehirdetést eljuttatni.

A lelkészeket arra is kérik, hogy végezzenek telefonos és internetes lelkigondozást, a híveket pedig arra, hogy "éljenek a szétszakadozottságban is közösséget teremtő ima erejével".

Úgy fogalmaztak: "Hordozzuk imádságos szeretetben közösségeink mellett a betegeket, orvosokat és ápolókat, szociális és diakóniai dolgozókat és ellátottakat, valamint egyházi iskoláinkat."

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×