eur:
394.92
usd:
363.11
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pexels.com

Kiderült, bezárják-e a templomokat

A Covid-19-járványhelyzet alakulása miatt, figyelembe véve a járványügyi szakemberek véleményét, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia – az egyház sajátosságait szem előtt tartva – visszavonásig az alábbiakat közölte:

  1. A koronavírus miatt meghirdetett veszélyhelyzetben a templomok továbbra is nyitva tartanak. Szentmisék is tarthatók, de azok csak úgy végezhetők, hogy a hatósági kijárási korlátozásokkal összhangban maradjanak.
  2. Ha valaki számára súlyos okból lehetetlenné válik az eucharisztikus ünneplésben való részvétel, igen ajánlatos, hogy helyette töltsön kellő időt imádsággal. Bár a szentmisén való részvétel nem helyettesíthető, több helyen van online vagy televíziós miseközvetítés.
  3. A szentmisén való részvétellel kapcsolatban az általános morális elvek továbbra is érvényesek. Kérik, hogy aki betegnek érzi magát, önmaga és mások védelmében érezze lelkiismereti kötelességének, hogy mielőbb orvoshoz forduljon, és ne menjen közösségbe. Idősebb, veszélyeztetett, illetve beteg testévreik, továbbá azok, akik kötelességüket teljesítik, beteget ápolnak, nagyon idős vagy veszélyeztetett személlyel laknak együtt, hatósági karanténban vannak, jogosan félnek a közösségben való megjelenéstől, ezért mentesülnek a szentmisén való személyes részvétel kötelezettsége alól. Nyomatékosan kérik őket, hogy maradjanak otthon.
  4. Felmentést adnak mindazoknak is, akik úgy érzik, hogy számukra a szentmisén való személyes részvétel veszélyt hordoz magában.
  5. Plébániai oktatásokat, közösségi összejöveteleket szoros kivételektől eltekintve – amelyek során azonban követni kell az aktuális járványügyi és gyülekezési előírásokat – csak online formában tarthatók meg.
  6. A templomokban, egyházi intézményeinkben és plébániáinkon, valamint a szentségkiszolgáltatásban, illetve oktatási, szociális és egészségügyi itézményeikben továbbra is mindenben követni kell a vonatkozó járványügyi előírásokat.
  7. A plébániai és a szerzetesközösségeket továbbra is bátorítják, hogy – a járványügyi hatóságok előírásainak megtartása mellett – folytassák az imát a járvány érintettjeiért.

Jelen rendelkezés Magyarország latin szertartású egyházmegyékre érvényes – olvasható.

Mint ismert, a parlamenti döntés esetén szerda 0 órától érvényes járványügyi szigorító intézkedések nyomán, miután általános rendezvénystop lesz, és „minden gyülekezés tilos”, az egyházak is lépéskényszerben lehetnek, hiszen a bejelentések ezúttal nem sorolták fel kivételként a hitéleti tevékenységet. Igaz, az egyház és az állam alaptörvényben biztosított szétválasztása értelmében a kormányzat vagy a parlament nem is tilthatja meg a szentmiséket, istentiszteleteket.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×