eur:
393.79
usd:
365.04
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Koronavírusteszthez vesznek mintát egy férfi orrnyálkahártyájáról a Semmelweis Egyetem egyik mintavételi pontján, a salgótarjáni Szerpentin úti orvosi rendelőben 2020. május 13-án. A koronavírus-szűrőprogramban a Semmelweis, a debreceni, a szegedi és a pécsi egyetem vesz rész. A programba 17 ezer 780 embert hívtak meg véletlenszerűen kiválasztva. Ők életkorra, nemre és regionálisan is reprezentálják a magyar társadalmat.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

NNK: Karácsony Gergely téved, az antigén gyorstesztek nem alkalmasak szűrésre

Karácsony Gergely főpolgármester téved, az antigén gyorstesztek nem alkalmasak szűrésre - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vasárnap az MTI-vel.

Az NNK emlékeztetett: a fővárosi önkormányzat antigéntesztek beszerzését jelentette be, és Karácsony Gergely kijelentette, hogy "az antigén gyorstesztek ugyanolyan megbízhatóak, mint a PCR-tesztek".

Ez azonban "óriási tévedés és szakmailag teljesen megalapozatlan" - írták.

Hangsúlyozták: az antigéntesztek nem váltják ki a PCR-vizsgálatokat, és nem használhatók tömeges, közösségi szűrésre sem, mivel azok szervezetében, akik tünetmentesek vagy még csak enyhe tüneteket mutatnak, csak kis mennyiségben van jelen a vírus, így esetükben a gyorsteszt nagy valószínűséggel "fals negatív eredményt mutat majd".

A tesztelt ember tehát megnyugszik, hogy nem kapta el a vírust, közben pedig megfertőzi a környezetét - tették hozzá.

Felhívták a figyelmet arra: az antigénteszt használata a középsúlyos és súlyos tüneteket mutató pácienseknél javasolt, mivel a megbetegedés mértéke összefügg azzal, hogy mennyi vírus van a légúti váladékban. Az antigénteszteknél nagyobb mennyiségű vírus és azon belül az antigén (vírusfehérje) jelenléte szükséges ahhoz, hogy ki lehessen mutatni a fertőzést. A két teszt nem hasonlítható össze, ezért is készült külön eljárásrend az egészségügyi szolgáltatóknak - olvasható az NNK közleményében.

Karácsony Gergely szerdán jelentette be, hogy intenzív tesztelési kapacitásbővítésbe kezd a fővárosi önkormányzat, százezer antigénteszt beszerzését indítják el napokon belül a koronavírus-járvány megfékezéséért. A főpolgármester szerint erre azért van szükség, mert a PCR-tesztek eredményei lassan érkeznek meg, néhány szociális intézményben akár tíz napot is várni kell azokra, és így nem lehet hatékonyan védekezni.

A tesztelés során továbbra is az önkormányzati intézmények lakói és dolgozói a legfontosabbak, de a fővárosi önkormányzat 50 ezer tesztet oszt szét lakosságarányosan a kerületek között, hogy minden, különösen veszélyeztetett ágazatban dolgozónak, így a pedagógusoknak és oktatást segítő más munkavállalóknak is biztosítsák az önkéntes alapú szűrést - emelte ki a főpolgármester.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×