eur:
392.82
usd:
366.21
bux:
66887.49
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay.com

Már „arat” a fagyhalál Magyarországon

Idén még szinte alig volt hideg, de már a tartósan 10 Celsius-fok alatti idő is elég ahhoz, hogy valaki végzetesen lehűljön, ha nem tud otthonában fűteni – hívja föl a figyelmet a Magyar Szociális Fórum.

Az őszi hideg beállta óta már 11-en szenvedtek fagyhalált Magyarországon. Elkerülendő, célszerű lenne végre elismerni a lakhatáshoz, azaz a fészekhez való jogot, hiszen ez nemcsak, hogy nem szerepel egyetlen törvényben sem, hanem a jog ennek épp ellenkezőjére, a kilakoltatásra hatalmaz föl – hangsúlyozta az InfoRádiónak a szervezet alapítója. Így aztán évről évre arat a fagyhalál, és a jelek szerint az idén sem kíméli meg a társadalom legelesettebb és leginkább rászoruló rétegeit.

Simó Endre emlékeztetett, nem kell ahhoz fagynak lennie, hogy egy ember kihűljön a fűtetlen otthonában, elég,

már elég csak az, hogy 5–10 fokra hűljön az idő tartósan.

Egy leromlott állapotú, idős szervezet ugyanis kevesebbet bír ki, mint egy egészséges emberé.

A legtöbben Magyarország nagyvárosaiban halnak meg fagyhalál következtében, azonban vidéken is elfordulnak hasonló tragikus esetek.

A koronavírus-járvány pedig még inkább tetézi a bajt,

tudniillik a hajléktalanoknak egy jelentős része, eleget téve a kormány felszólításának, nem megy emberek közé, vagyis nem akar zsúfolt helyen melegedni, hanem inkább kint marad – jegyezte meg a szakértő.

A Magyar Szociális Fórum meglátása szerint az érintettek ugyan tudják, hogy hová kellene fordulni, túlontúl reménytelennek érzik a helyzetüket, tekintettel a segítség, az odafigyelés és törődés hiányára, ugyanis „ezzel az emberek jelentős része nem is foglalkozik”.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×