INFORÁDIÓ
2021. július 31. szombat
Oszkár

uniós forrás

vasútfejlesztés

bécs

hegyeshalom

Uniós pénzből fognak hasítani a vonatok a hegyeshalmi vonalon

Uniós pénzből fognak hasítani a vonatok a hegyeshalmi vonalon

Infostart / MTI

A Budapest és Bécs közötti vasúti kapcsolatot a biztosítóberendezések, a központi forgalomirányítási és egyéb rendszerek összesen 25,6 milliárd forint értékű fejlesztése fogja gyorsítani, miután megszületett a kormánydöntés az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) uniós pénzügyi alap legutóbbi kiírásában nyertes vasútfejlesztési projekt finanszírozásáról - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A közlemény emlékeztet: a korábbi CEF-pályázati körökben lekötetlenül maradt források sorsáról nyáron döntöttek a tagállamok képviselői. A jelenlegi uniós költségvetési időszak egyik utolsó kiírásából öt magyar érdekeltségű beruházás nyert támogatást, ezek legjelentősebbike a nemzetközi vasúti átjárhatóság fejlesztése a Kelenföld-Hegyeshalom vonalon.

A szűk keresztmetszet felszámolása és a szolgáltatási szint javítása érdekében

  • Almásfüzitő felső, Hegyeshalom, Komárom és Tata állomásokon megújítják a biztosítóberendezéseket,
  • a teljes vonalon továbbfejlesztik, korszerűbbre cserélik a vonatbefolyásoló és központi forgalomirányító rendszereket.

Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár elmondta: "Az átjárhatóságot szolgáló beavatkozások nyomán

a menetidő negyedórával csökkenthető, a menetrendi kínálat bővíthető lesz

az osztrák főváros és Nyugat-Európa felé. A mostani döntéssel a költségekből a közel 16 milliárdos uniós támogatás mellett már a mintegy 10 milliárd forint hazai önrész is rendelkezésre áll. Így minden feltétel adott a környezetkímélő vasúti közlekedés versenyképességét, a gazdaság megerősítését segítő fejlesztés megvalósításához, a kivitelezés jövő tavasszal megkezdődhet".

  • Magyarország ebben az uniós ciklusban 57 közlekedésfejlesztési projektjéhez nyert el összesen 362 milliárd forint CEF-támogatást.
  • A 670 milliárd forint beruházási értékben megvalósuló fejlesztések közé tartozik az M15 és M70 gyorsforgalmi utak tavaly lezárult teljes négysávúsítása, vagy a nyáron elkészült Monostori híd Komáromnál, a Duna fölött.
  • CEF-hozzájárulással zajlik a Kelenföld-Százhalombatta-Pusztaszabolcs és a Rákos-Hatvan vasúti vonalszakaszok korszerűsítése is, amelynek előrehaladása tette lehetővé, hogy bő egy hete óránként indulnak közvetlen járatok a főváros és Eger között.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018