eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Nyitókép: Pixabay

Fontos út áll most a hazai autósok előtt

Érdemes minél előbb elvégezni a gépjárművek téli felkészítését, a gumicserét is – javasolja a rendőrség és az autós szakíró is.

Amikor reggelente tartósan 3-5-7 Celsius-fok van, akkor az autósoknak el kell menniük gumiszervizbe, és felrakatni a téli abroncsokat – mondta Karner Miklós, az Autósélet főszerkesztője. Két lehetőség van, vagy csak a gumikat szerelteti át a tulajdonos, vagy úgynevezett szerelt kereket használ, amikor csak a komplett kereket kell a nyáriról a télire átcserélni.

Fontos a gumik állapota is, 4 milliméternél kisebb profilmélységű téli abroncsot már nem érdemes felszereltetni, és arra is figyelni kell, hogy milyen állapotban vannak a gumik, előfordulhat, hogy akár két-három éven belül elhasználódnak.

Kiemelte azt is, hogy

autósok nincsenek hozzászokva a télies útviszonyokhoz,

és egy váratlan helyzetben, hirtelen fékezésnél bekövetkezhet a baj.

"Gumicsere után érdemes egy kicsit minden vezetőnek gyakorolni egy-egy kis forgalmú helyen vagy parkolóban, ki lehet próbálni, hogy fog a fék, hogyan kapcsol be a blokkolásgátló, milyen reakciókat ad a jármű. Ez sokat segíthet a későbbi balesetmentes közeledésben" – mondta Karner Miklós.

Ebben az időszakban nagyobb követési távolságot kell tartani, különösen a magasabb sebesség mellett, például autópályán kell elkerülni azt, hogy túl közel hajtsunk az előttünk haladóhoz.

Érdemes már időpontot kérni a gumisnál, bár még senki sem késett el, mert az időjárás lehetőséget ad arra, hogy november elejéig várjunk a cserével, de utána már késő lehet.

Ingyenes átvizsgálást kínál a rendőrség

"Minden évben elvégezzük közös felmérésünket egy autós szaklappal; nagyáruházak parkolóiban nézünk szét, hogy a téli gumiabroncs felkerül-e az autókra. Évről évre egyre jobb eredményeket kapunk" – mondta Berzai Zsolt, az Országos Rendőr-főkapitányság balesetmegelőzési osztályának vezetője.

Az autósok szerinte már tudatosabbak, nem szeretnének sorban állni a gumisoknál, illetve látják a látási és útviszonyokon, hogy közeledik a tél, a nyári gumik már nem tapadnak úgy, ezért időben abroncsot cseréltetnek. A gumicsere viszont nem minden: lassabban, körültekintőbben kell közlekedni az utakon, ilyenkor nem elég, ha ha valaki betartja a sebességhatárt, mindig az útviszonyoknak megfelelően kell megválasztani a sebességet.

"A téli gumi sem csodaszer,

nagyon sok múlik az autó és a vezető felkészültségén" – mondta Berzai Zsolt. A nehezebb körülmények ellenére, nyáron több a baleset, mint télen, de akkor több autó is van az utakon; télen az anyagi káros balesetek, koccanások a jellemzőbbek.

Folyamatosan zajlanak a közúti ellenőrzések ország útjain, ott is azt vizsgálják, hogy az autótulajdonosok megfelelően felkészítették-e a járművüket a télre. Egészen tavaszig folytatják ezeket az ellenőrzéseket, de az a tapasztalat, hogy az autók műszaki állapota és a vezető felkészültsége évről évre javul.

A rendőrség mostani, "Látni és látszani" kampányában mindenki díjmentesen ellenőrizheti látását, illetve a gépjármű műszaki állapotát. Ha kell, a szükséges beavatkozásokat is elvégzik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×