A merlot-kat már leszedték a szőlőikben, a héten kerül sorra a cabernet franc, a prémium kékfrankos és némi prémium merlot, összesen úgy fél tonna mennyiségben – mondta az InfoRádiónak Maul Zsolt villányi borász. Aztán jön a carmenére szőlő és a cabernet sauvignon, szóval a szüret felénél járnak a Maul Pincészet szőlőiben.
A borász a termést „extrém jónak” tartja, az utóbbi évek egyik legjobbja az idei. Az összetételek a 2018-ast idézik, igaz, az utóbbi napok csapadékosabb időjárása nem használt a szőlőnek, ha az nem lett volna, csúcsévjáratot várna Maul Zsolt, de így is igen optimista. Elmondta, hogy magasak a mustfokok, jók a ph-értékek, megmaradtak a savak, pedig az Villányban nem jellemző, és
kifejezetten magasak az alkoholfokok, a merlot-k 16,2 és 17 közötti értékre várhatók
erjedés után.
A Maul Pincészet vezetője szerint a londoni Decanter Word Wine a világ egyik legjobb borversenye már évek óta, az idén 16 500 bormintát küldtek 48 országból, és 112 zsűritag, közte a világ legelismertebb szakértői értékelték őket vakkóstolással. A Maul Pincészet hat borral nevezett a versenyre, ebből ötöt díjaztak, kettőt-kettőt arany- és ezüst-, egyet bronzéremmel, pedig a sok nevező miatt igen magasak voltak a ponthatárok.