eur:
395.66
usd:
372.12
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Szüretelők a Szende Pince szőlőültetvényén Villány közelében 2017. szeptember 12-én.
Nyitókép: Sóki Tamás

„Extrém jó” a szőlőtermés Maul Zsolt villányi borász szerint

Két-két arany- és ezüst-, valamint egy bronzéremmel zárta a villányi Maul Pincészet a londoni Decanter Word Wine borversenyt. Maul Sándor borász a szüret közepén járva úgy látja, kiváló a termés minősége, a must nagyon magas alkoholtartalmat ígér.

A merlot-kat már leszedték a szőlőikben, a héten kerül sorra a cabernet franc, a prémium kékfrankos és némi prémium merlot, összesen úgy fél tonna mennyiségben – mondta az InfoRádiónak Maul Zsolt villányi borász. Aztán jön a carmenére szőlő és a cabernet sauvignon, szóval a szüret felénél járnak a Maul Pincészet szőlőiben.

A borász a termést „extrém jónak” tartja, az utóbbi évek egyik legjobbja az idei. Az összetételek a 2018-ast idézik, igaz, az utóbbi napok csapadékosabb időjárása nem használt a szőlőnek, ha az nem lett volna, csúcsévjáratot várna Maul Zsolt, de így is igen optimista. Elmondta, hogy magasak a mustfokok, jók a ph-értékek, megmaradtak a savak, pedig az Villányban nem jellemző, és

kifejezetten magasak az alkoholfokok, a merlot-k 16,2 és 17 közötti értékre várhatók

erjedés után.

A Maul Pincészet vezetője szerint a londoni Decanter Word Wine a világ egyik legjobb borversenye már évek óta, az idén 16 500 bormintát küldtek 48 országból, és 112 zsűritag, közte a világ legelismertebb szakértői értékelték őket vakkóstolással. A Maul Pincészet hat borral nevezett a versenyre, ebből ötöt díjaztak, kettőt-kettőt arany- és ezüst-, egyet bronzéremmel, pedig a sok nevező miatt igen magasak voltak a ponthatárok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×